Saját kudarcaival bátorít a milliárdos írónő

J. K. Rowling két elutasító levelet tett közzé Twitterén, amiket a Kakukkszó című, álnéven írt könyvére válaszként küldtek a kiadók. Az írónő biztatásnak szánta a gesztust a fiatal íróknak, hogy ne adják fel a próbálkozást.

„Sokak kérésére, íme kettő a @RGalbrath elutasítólevelek közül! (Bátorításként, nem bosszúból, így az aláírásokat le is takartam.)" - írta a Twitteren J. K. Rowling. Az írónő már a Harry Potter széria sikerei után próbálta ki magát egy másik műfajban Robert Galbraith néven.

Fotó: Suzanne Plunkett / Reuters

Megsemmisítő válaszokat kapott. A Constable & Robinson kiadó levelében azt írja, hogy nem hiszik, hogy a (Kakukkszó) kiadása sikeres lenne az olvasók közében. A levél írója udvariasan azt tanácsolja, hogy Galbraith kérdezzen rá „egy segítőkész könyvesboltban" vagy ellenőrizze az Bookseller magazin évente kétszer megjelenő vásárlók kalauzában, hogy jelenleg kik azok a kiadók, akik ezzel a műfajjal foglalkoznak. „Egy írókör vagy szeminárium szintén segíthet" szerintük Galbraith-nak, hogy építő kritikát kapjon a bemutatkozó detektívregényéhez.

A másik elutasítás a Creme de la Crime kiadóitól érkezett, akik elmagyarázzák, hogy beolvadtak a Severn House Kiadóba, így pillanatnyilag nem fogadnak új kéziratokat.

A Twitteren hétmillió követővel rendelkező írónőtől az egyik rajongója kérte, hogy mutasson egy elutasító levelet. „A potteresek mér a padláson vannak egy dobozban, de mutathatok neked helyette egy Galbraith-est?" – kérdez vissza Rowling, aki ezzel is arra szeretné ösztönözni a kezdő írókat, hogy próbálkozzanak, és nem adják fel akkor sem, ha a kiadók esetleg elutasítják a kéziratukat. „Nem adom fel addig, amíg minden egyes kiadó el nem utasított, bár sokszor féltem attól, hogy tényleg ez fog történni" - mondta.

Joanne Harris írónő is beszállt a Twitteren a beszélgetésbe. Viccesen megjegyezte, hogy az 1999-es Csokoládé című regényével kapcsolatban annyi elutasítást kapott, hogy „szobrot” épített belőlük. Harris könyve óriási siker lett, amelyből Juliette Binoche, Judi Dench és Johnny Depp főszerepléséből film is készült.

A Kakukkszót végül a Little, Brown & Company részeként működő  Sphere Books adta ki Nagy-Britanniában 2013-ban. A könyvből 1500 példány kelt el mielőtt a Sunday Times felfedte a szerző kilétét és elárulta, hogy Rowling áll az álnév mögött.

A Kakukkszó Rowling második, felnőtteknek írt könyve volt. 2012-ben az Átmeneti üresedést még a saját nevén adta ki. A Harry Potter sorozat könyveiből a mai napig már 400 millió példány kelt el. A belőlük készült nyolcrészes filmfeldolgozás pedig minden idők második legjobban jövedelmező franchise-szériája.

Rowling az első írónő a világon, aki milliárdos lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.