galéria megtekintése

Saját apját terrorizálta a Szcientológia Egyház vezetője

0 komment

NOL

David Miscavige több mint egy éven át pénzt és energiát nem sajnálva nyomoztatott saját apja után. A megbízott magánnyomozók vallomása szerint bár megöletni nem akarta, meghalni hagyta volna.

Ronald Miscavige-nek feltörték a levelezését, autóval követték és lehallgatták a telefonbeszélgetéseit még 18 hónappal az után is, hogy kilépett a Szcientológia Egyházból – derült ki a Los Angeles Times birtokába jutó rendőrségi dokumentumokból. A szisztematikus üldözés megbízója maga az egyház nemzetközi feje, a megfigyelt férfi fia, David Miscavige volt.

Az egyház Los Angeles-i központja
Az egyház Los Angeles-i központja
Mario Anzuoni / Reuters

Az egyház heti 10 ezer dollárt fizetett ki két magánnyomozónak azért, hogy rendszeres megfigyelés alatt tartsák a kivált tagot. A 79 éves férfi évekig volt a szekta tagja, és az üggyel kapcsolatos dokumentumok tanúsága szerint a fia valószínűleg attól tartott, hogy a felső vezetéssel kapcsolatos bizalmas információkat szolgáltathat ki a nyilvánosságnak.

 

Az egyik magánnyomozót, Dwayne S. Powellt 2013 júliusában tartóztatták le Milwaukee közelében. A férfi bérelt autójának csomagtartójából két karabély, négy kézifegyver, kétezer töltény és egy házi készítésű hangtompító került elő – utóbbi lett a  veszte. Powell zsebében továbbá egy összecsukható kést, egy zseblámpát, egy Floridában kiállított jogosítványt és magánnyomozói igazolványt találták. Egyébként kereste is a rendőrség, miután bejelentés érkezett arról, hogy egy gyanús személy járja a környéket ingatlanvásárlási céllal. Lefoglaltak nála két laptopot, egy távcsövet, egy GPS nyomkövető rendszert és egy kábító fegyvert is.

A férfi a rendőrségen először nem volt hajlandó elárulni a megbízója nevét, később azonban beismerte, hogy az egyház bérelte fel Ronald Miscavige megfigyelésére.

Egy alkalommal, amikor az idősebb Miscavige bevásárolni ment, Powell és az ügyben társként közreműködő fia, a 21 éves Daniel látta, amint az idős férfi a mellkasához kap és összeroskad, miközben bepakol a kocsijába. A nyomozók azonnal hívták a megbízót és jelezték, hogy a megfigyelt személy rosszul lett, valószínűleg szívrohamot kapott, talán meg is fog halni. A vonal másik végén erre azt az utasítást kapták, hogy várjanak, ne tegyenek semmit a következő utasításig. Két percen belül állítólag maga David Miscavige hívta vissza őket és azt közölte: „Ha eljött Ron ideje, hogy meghaljon, hát haljon meg, és ebbe ne avatkozzanak bele semmilyen módon".

Az ifjabb Miscavige tagadja, hogy neki vagy az egyháznak bármi köze lenne Powellhez. A szektavezér ügyvédje, Michael Lee Hertzberg ezt levélben közölte a The Timessal, amikor azt írta: „Tájékoztatjuk, hogy Mr. Miscavige nem ismeri Mr. Powellt, sosem találkozott vele, sosem beszélt vele, sosem bérelte fel és soha semmilyen megbízást nem adott neki."

Gary Soter, az egyház ügyvédje elismerte, hogy a szcientológus ügyvédek bizonyos peres ügyekkel összefüggésben alkalmaznak magánnyomozókat, ám a David Miscavige-dzsal kapcsolatos vádakat nyilvánvaló hazugságnak nevezte. Soter ezzel együtt visszautasította, hogy bármilyen kérdésre válaszoljon az egyház vezetője és édesapja viszonyával kapcsolatban.  

Az üggyel megbízott nyomozó, Nicholas Pye egyszer megkérdezte Powellt, hogy az idősebb Miscavige meggyilkolására kapott-e megbízást, de a férfi ezt tagadta. Beszámolója szerint neki az volt a feladata, hogy megfigyelje Ronaldot és fiatal feleségét, Beckyt, mert David attól tartott, hogy az egyház elhagyása után nem a nyilvánosságnak szánt információkat szivárogtathatnak ki. A magánnyomozónak jelentést kellett tennie arról, mikor, hol és kivel beszélt a pár, Daniel pedig a szemetüket túrta át, az autójukra helyezett el nyomkövetőt, és figyelte az e-mail váltásaikat is. Jelentést egyébként nem közvetlenül David Miscavige-nak, hanem egy floridai cégnek kellett tenniük, óránként egyszer reggel nyolc és este nyolc között,. A közvetítőként megnevezett cég vezetője, Terry Roffler tagadja, hogy ismerné Powellt.

Ha eljött az ideje. David Miscavige egy 2006-os felvételeen
Ha eljött az ideje. David Miscavige egy 2006-os felvételen
Luke MacGregor / Népszabadság

Powell fia a rendőrségi kihallgatásán megerősítette apja beszámolóját, még a parkolói incidensre is kitért. Erről egyébként az HBO legfrissebb szcientológiát leleplező dokumentumfilmjében is beszél. A nagy port kavaró produkcióban olyan személyek mesélnek az egyház által gyakorolt lelki és fizikai terrorról, akik közvetlenül vagy közvetetten megtapasztalták azt.

Powell ellen tavaly emeltek vádat illegális hangtompító birtoklásáért, ami szövetségi bűncselekménynek számít. A vádiratot elutasították, miután az ügyészek még a tárgyalást megelőzően megállapodtak abban, hogy Powell elterelésen vehet részt. Fiát sosem tartóztatták le vagy függesztették fel.

Asztmás kiskamaszból egyházfő

David Miscavige 1960. április 30-án született az Egyesült Államokban, Pennsylvaniában egy olasz-lengyel felmenőkkel rendelkező római katolikus családban. Négy testvér közül David volt a legfiatalabb. Az ifjú Miscavige asztmában és súlyos allergiában szenvedett, bár szeretett sportolni. A szcientológiával apja, Ronald révén ismerkedett meg, amikor elvitte egy 45 perces Dianetika-előadásra, ahol állítólag mind a ketten azonnal kigyógyultak minden betegségükből.

Ezt követően a család 1971-ben maga mögött hagyott mindent, és beköltözött a szcientológia akkori központjába, az angliai Saint Hill Manorba. Később visszatértek az Egyesült Államokba, Philadelphiában telepedve le, ahol David megkezdhette középiskolai tanulmányait. Az érettségiig azonban nem jutott el, mert a 16. születésnapján, apja támogatása mellett átköltözött a floridai Clearwaterbe, a Szcientológia Egyház jelenlegi központjába, majd csatlakozott az 1968-ban alapított Sea Org nevű szervezethez, mely az egyház saját – kis túlzással élve – szerzetesrendje.

Miscavige tagja lett egy fiatalokból álló, kifejezetten Hubbard személyes ügyeit intéző csoportnak, mely fokozatosan egyre nagyobb hatalomra tett szert a szervezeten belül, két évvel alapítása után már minden fontosabb középvezetői szerepet ők töltöttek be. Maga Miscavige a '80-as évek elején tört föl, amikor Hubbard helyetteseként elkezdte átszervezni az egyház hierarchiáját, és jelentős pénzösszegeket gyűjtött össze ilyen-olyan jogcímen a tagoktól. Ellenfeleit és a szakadár szervezeteket kíméletlenül elűzte, többek közt azt a David Mayot is, aki Hubbardot személyesen auditálta.

Hubbard halálát az akkor már teljhatalommal bíró Miscavige jelentette be 1986-ban, a Hollywood Palladiumban. Miscavige hivatalos címe a Vallási Technológiai Központ Elnöke (Chairman of the Board of Religious Technology Centre). Ez az a szervezet, amely birtokolja többek közt a Dianetika és Szcientológia védjegyeit és szerzői jogait. Az elnökséget 1987 óta látja el. Legnagyobb érdemei közt tartják számon, hogy sikerült kivívnia a Szcientológia Egyház számára az adómentességet az Egyesült Államokban, továbbá hogy kiadta L Ron Hubbard helyreállított és kijavított munkáit.

Magánéletéről keveset lehet tudni. Feleségét, Michele Diane „Shelly" Miscavige-t 2007 óta nem látták nyilvánosan, a családtagok közül többen is elhagyták az egyházat, unokahúga, Jenna Miscavige Hill még leleplező könyvet is írt róla.

A most 54 éves Miscavige jelenleg Philadelphia mellett él. Egy 1998-ban adott interjújában azt mondta, hobbija a zongorázás, a víz alatti fényképezés és a nyomvonalas kerékpározás. Köztudomásúlag nagyon közeli viszonyt ápol az egyház arcának is számító Tom Cruise-zal, a tanúja is ő volt a hollywoodi színész Katie Holmesszal kötött esküvőjén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.