A guatemalai Acatennego-völgy vulkáni-homokos talaja ásványi anyagokban gazdag, a klímája kedvező, a Csendes-óceán megvédi a területet a fagytól, és megfelelő páratartalmat biztosít egész évben, míg a csapadék évi 1200-1800 milliméter. A kávécserjéket itt a fák lombjai árnyékolják, lehulló leveleik pedig a talajt is táplálják. „Az innen származó kávé stílusát elsősorban a markáns savak és a hosszú utóíz különbözteti meg Guatemala többi régiójának kávéitól" – mondja Gávris Iván, majd a gasztroújságíró hozzáteszi: „Az ízharmóniában fellelhető finom citrusosságot és enyhe tejcsokoládés jelleget remekül kiemeli a jázmin, éppen ezért ehhez a kávéhoz a jázminos panna cotta vagy a jázmintöltelékkel ízesített sütemény a legkitűnőbb választás."
Az India dél-nyugati partvidékről, Karnataka és Kerala államokból származó Malabar kávé eredetvédelem alatt áll, egyedisége a feldolgozási eljárásban rejlik. Szüret után a párás levegőn megduzzadt kávészemeket a monszun széllel szárítják, ez a három-négy hónapig tartó időszak pedig különleges fehéres színt, kellemesen lágy savasságot és izgalmas ízeket biztosít a kávébaboknak. A területről származó kávé egyedi fűszeres-fás ízével Kárai Dávid véleménye szerint remekül harmonizál a sáfrány, így tökéletes választás lehet hozzá a csokoládés gyümölcskenyér sáfrányos szirupban párolt körtével vagy egy könnyedebb sáfrányos crème brulée.
|
Jázminos Shortbread - Volcanic Valley flickr.com |
A kolumbiai Huila régió családi gazdaságai az Andok hegység oldalában, 1200-2000 méter magasságban terülnek el, ahol a mérsékelt éghajlat, a magas csapadékmennyiség ideális a kávészemeknek. A kávécseresznyét kézzel szüretelik a farmerek októbertől decemberig, gondosan ügyelve, hogy csak az érett gyümölcsöket szedjék le, így lesz az e területről származó kávé íze friss, zöld jellegű, kissé édeskés, enyhén dióba hajló utóízzel. Ehhez az ízvilághoz jól passzol a cseresznye kissé savanykás nyers íze, így egy egyszerű cseresznyés kalács is tökéletes passzol hozzá.
A brazil Sao Vincente és Santa Helena ültetvényeken a kávészemeket későn szüretelik, amikor a kávécseresznyék sötétpiros színt érnek el, és húsuk szinte mézédessé válik. Az innen származó kávé friss, gyümölcsös, utóíze pedig kellemesen édeskés. Kiválóan illik hozzá valamilyen mazsolás finomság, például némi rummal megbolondított trüffel.
Persze az, hogy milyen süteményt kínáljunk a kávéhoz, nagyban függ attól, hogy milyenre őrölték a kávészemeket, hogyan főzték le az italt. „Általánosságban elmondható, hogy egy erős presszókávéhoz érdemes kicsit szárazabb teasüteményeket kínálni" – mondja Kárai. A szakértő szerint az ünnepekkor egy jó mákos vagy diós bejglivel és hókiflivel biztosan nem lőhetünk mellé.