galéria megtekintése

Rossz fogakkal az aranyérmet is bukhatja

0 komment

NOL

A fogkefe, a fogselyem és a szájvíz legalább annyira fontos kiegészítő az élsportolók életében, mint az edzőcipő, a bokszkesztyű vagy a teniszütő – derül ki egy új kutatásból.

Az élsportolók többségének rosszak a fogai
Az élsportolók többségének rosszak a fogai
Wolfgang Rattay / Reuters

Az élsportolók többségének rosszabbak a fogai, mint a hasonló korú, a sportot nem versenyszerűen űző többi embernek. Ennek pedig jelentős következményei vannak, a fogorvosok véleménye szerint ugyanis minél rosszabb állapotban van egy sportoló szájüregének egészsége, annál nehezebben és rosszabbul teljesít.

"Ez a marginális előnyök összegződése, ahol a csúcson lévő elit atléták közti különbség nagyon kicsi. Épp ezért a szájhigiénia nagyon sokat számít" - mondta el a BBC-nek Ian Needleman professzor, a Londoni Egyetem Nemzetközi Bizonyíték-alapú Szájhigiénés Központjának igazgatója.

 

A szakember és kollégái 2012-ben összesen 302 sportolót vizsgáltak meg a londoni olimpiai faluban. Az olimpikonok Afrikából, Amerikából és Európából származtak, és összesen huszonöt sportágat képviseltek. A vizsgálatok során kiderült, hogy az atléták 55 százalékának van fogszuvasodása, 76 százalékuknál ínygyulladást állapítottak meg, és 45 százalékuk szenvedett a fogeróziótól.

A sportemberek harmada beszámolt róla, hogy a szájüregi problémáik miatt a közérzetük is rossz volt, és a megkérdezettek ötöde nyilatkozta azt, hogy állapotuk miatt rosszabbul teljesítettek az olimpiai játékokon.

A szájüregi problémák miatt rossz a sportolók közérzete, ez pedig teljesítményükre is hatással van
A szájüregi problémák miatt rossz a sportolók közérzete, ez pedig teljesítményükre is hatással van
Andy Clark / Reuters

Ian Needleman úgy véli, a rengeteg szénhidrátot tartalmazó cukros energiaitaloknak nagy szerepe van abban, hogy az élsportolók ugyan rendkívül fittek és jó kondiban vannak, ám szájhigiénéjük kifejezetten rossz. E mellett az intenzív edzések miatt kialakuló csökkent immunválasz is negatívan hat a fogak és az íny állapotára.

Mint azt a Londonban tartott Szájhigiéné és a teljesítmény a sportban című konferencián a fogorvosok kifejtették, egy szuvas fog komoly gondokat okozhat. Zavarhatja például a sportolók pihenését, ebből kifolyólag az edzéseket is, ráadásul az ínygyulladás másodlagos betegségek kialakulásával fenyeget.

Needleman professzor úgy véli, minden sportoló életében a felkészülés részévé kellene válnia a szájápolásnak és a fogászati kezelések elvégzésének, mert a szájban lévő fertőzés és az ínybetegség miatt nőhet a szervezetben fellépő többi gyulladás mértéke is, ami fokozza a sérülések kockázatát, ront a gyógyulási képességen és az izmok regenerálódásán is.

Egyelőre azonban elkeserítő a helyzet, a kutatásban részt vevő atléták csaknem fele az olimpia előtti években nem vett részt fogászati szűrővizsgálaton, sőt, 8,7 százalékuk még soha nem járt fogászaton.

Rendszeres vizsgálatra van szükség

A brit amatőr bokszistálló, GB Boxing csapata komolyan vette a figyelmeztetést. "Az évek során rájöttem, hogy a fogászati problémák hatással vannak az edzéseken és versenyeken nyújtott teljesítményre. Megakadályozzák a bokszolókat abban, hogy fittebbek legyenek, ráadásul komoly következményei lehetnek, ha a ringbe lépnek" - idézi a BBC Dr. Mike Loosemore-t, aki 17 éve dolgozik a bokszolókkal. Mint mondja, a fogászati vizsgálat nem túl népszerű az ökölvívók körében, sokan időpocsékolásnak gondolják. "Nem nagyon értékelik, de majd fogják, ha Rióban aranyérmet szereznek" - mondta.

Az ínygyulladás következményei

Ha a fogíny megduzzad, rózsaszín helyett inkább piros színű és a fogmosás során vérzés tapasztalható, valószínűleg fogínygyulladásunk, vagyis gingivitiszünk van, mely betegség kialakulásának fő oka a dentális plakk jelenléte.

Az ínygyulladás könnyen megelőzhető
Az ínygyulladás könnyen megelőzhető
Navesh Chitrakar / Reuters

Ez a betegség nemcsak a fogak egészségét károsíthatja, a szájban lévő baktériumok és gyulladások az általános egészségi állapotot is veszélyeztethetik.

Számos kutatás bizonyította, hogy összefüggés van az ínygyulladás és a szívbetegség, a stroke, a diabétesz és a rheumatoid arthritis között. A kapcsolat pontos okát nem tudják, ám a szakemberek úgy vélik, a szájban található baktériumok bejutnak a véráramba, és így okoznak sérülést a főbb szervekben.

A plakklerakódást könnyű megelőzni: ha naponta kétszer, alaposan fogat mosunk, emellett fogselymet és szájvizet is használunk, hatékonyan csökkenthetjük a szájban lévő baktériumok mennyiségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.