Ritka betegségben szenved Joanne, hüvely nélkül született

A huszonhét éves Joanna Giannouli egy rendkívül ritka betegségben szenved, ami miatt méh, méhnyak és hüvelyének egy része nélkül kénytelen élni. A Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-szindróma ötezer nőből csupán egyet érint.

A görög lányt tizennégy évesen vitte el édesanyja a háziorvoshoz, mert még akkor sem jött meg a menstruációja. Az orvos nem vizsgálta meg a kislányt, mert nem akart az intim részeihez érni, de amikor tizenhat lett, beutalta egy kórházba, hogy nézzék meg, minden rendben van-e. Ekkor derült fény a dologra: kiderült, hogy hiányzik hüvelyének egy része, és megszületett a diagnózis: Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-szindróma – írja a BBC.

A lány édesanyja az elmúlt tíz évben saját magát hibáztatta, hogy talán rosszul csinált valamit terhessége alatt, de Johanna megnyugtatta: csakis a gének tehetnek róla.

Joanna Giannouli
Twitter

A diagnózis után öt évig a család nem beszélt sokat a betegségről, Joanna egyszerűen képtelen volt rá. „Úgy éreztem, tönkretettek és elképesztően gyenge vagyok – mondta Johanna. A legrosszabb azonban az volt, amikor huszonegy évesen az akkori partnere felbontotta az eljegyzést és elhagyta, miután tudomást szerzett az állapotáról.

A lány ezután pánikrohamokkal és depresszióval is küzdött, sok partnere bántalmazta érzelmileg állapota miatt. Öt éve azonban boldog új kapcsolatában, a férfi a kezdetektől fogva tisztában volt a nő betegségével, és azt is tudja, hogy valószínűleg soha nem lehet közös gyerekük.

Bár a gyerekvállalás kérdéses, a szex azonban már régen nem megoldhatatlan probléma: amikor kiderült, hogy Joannának nincs hüvelye, az orvosok készítettek neki egyet – ez forradalmi beavatkozásnak számított akkor Athénban. A műtét jól sikerült, de a felépülés nem ment olyan gyorsan: az akkor 17 éves nő két hétig kórházban lábadozott, s azután még három hónapig felállni sem tudott. Ha nem műtik meg Joanna-t, képtelen lenne szexuális életet élni. Igazából ezzel sem egyszerű, de legalább lehetséges: az új hüvely eleinte így is szűk volt és kicsi, sok fájdalmat okozott szex közben. A nő ezért hüvelygyakorlatokat is végzett, hogy kitágítsa új testrészét.

Joanna mostanra már némileg megbékélt a helyzettel, és minden napra ajándékként tekint. Bár eredetileg titokban akarta tartani állapotát, végül azért jött elő a történetével, hogy reményt adjon a többi nőnek is, akik hasonló betegségben szenvednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.