galéria megtekintése

Rióban már ki is rabolták az első aranyérmes olimpikont

0 komment

NOL

A hatszoros paralimpikon kosárlabdázó és vitorlázó Liesl Teschtől a kerékpárját vették el vasárnap egy buszmegállóban. az ausztrál olimpiai csapat vezetője válaszokat követel a helyi hatóságoktól.

A 47 éves Teschre és csapattársára, a szintén vitorlázó Sarah Rossra két férfi fegyvert fogott a szállodájuk közelében – írta a CNN. Keddi közleményében Kitty Chiller, az ausztrál olimpiai csapat vezetője aggodalmát fejezte ki a rablás miatt, egyúttal felszólította a hatóságokat, hogy a sportolóknak biztosítsanak nagyobb rendőri védelmet. „A paralimpikon vitorlázókat fényes nappal, reggel 7:30-kor támadta meg két férfi a szállásuk közvetlen közelében. Többen is ott voltak, amikor ez történt, de senki nem sietett a segítségükre” – írta Chiller. Mindkét nő sértetlenül megúszta az esetet – ők maguk értesítették a rendőrséget –, de megviselték őket a történtek – számolt be az ausztrál paralimpiai bizottság hétfői közleményében.

Liesl Tesch és Daniel Fitzgibbon a 2012-es londoni paralimpián
Liesl Tesch és Daniel Fitzgibbon a 2012-es londoni paralimpián
Luke MacGregor / Reuters

„A fickó elém állt. Azt hiszem, azt mondta, hogy »büfé«. Egy kicsit beszélek spanyolul (Brazíliában portugálul beszélnek – a szerk.), így felhúztam a pólómat és megmutattam, hogy nincs nálam pénz. Aztán mondott valami mást, amit nem értettem, és rám fogta a fegyvert” – mesélte az ausztrál Nine Networknek Tesch, akit a férfiak a földre löktek, majd elhajtottak a biciklijével.

 

A bizottság vezetője, Kate McLoughlin közleménye szerint az ausztrál rendőrség azt javasolja a sportolóknak, hogy fokozottan figyeljenek a riói tartózkodásuk alatt.

„Ez a tanács különösen a paralimpiai játékok előtt fontos. Tisztában vagyunk vele, hogy a játékok alatt megemelték a biztonsági intézkedések szintjét, de a versenyek előtt odautazó sportolóknak és csapatoknak is fokozottan óvatosnak kell lenniük, és ügyelniük kell a biztonságukra” – hangsúlyozta McLoughlin.

Már korábban is felvetődött, hogy sikerül-e Brazíliának felkészülnie az augusztusi olimpiára, mivel a Rióban uralkodó erőszak, a kormányzatban tapasztalható káosz – Dilma Rousseff elnök elmozdítása – és a Zika-vírussal kapcsolatos aggodalmak komoly kétségeket vetnek fel. 

Egy százezer fős biztonsági különítmény az augusztus 5-i nyitóceremónia idején kezdi meg munkáját, Chiler azonban azt kérte a riói szervezőktől, hogy hamarabb mozgósítsák őket. „Nem elszigetelt esetről van szó. Már a felkészülési időszakban és az események próbáin is történtek rablások. Azt szeretnénk, ha megvédenék a sportolóinkat” – szögezte le.

Az olimpia idejére a turisták ellátására kijelölt öt riói kórház egyikét vasárnap reggel húsz álarcos fegyveres támadta meg, akik egy állítólagos drogbárót próbáltak kiszabadítani. A lövöldözésben egy ember meghalt, kettő pedig megsérült.

Az 1969-es születésű Tesch egy mountain bike balesetben szenvedett gerincsérülést 19 éves korában. 2012-ben Londonban vitorlázásból nyert aranyérmet, még Sydney-ben, Athénban és Pekingben pedig kosárlabdázóként két ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.