Riasztást adtak ki a fél országra: jégeső kánikulában

Az ország déli részén akár 34 fok is lehet, északon ennél valamivel hűvösebb lesz, és heves zivatarokra, jégesőre kell számítani.

Hétfőn eleinte derült, napos idő várható, napközben viszont a fátyolfelhőzet mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. A kora délutáni óráktól a nyugati és az északi megyékben szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében. A déli, délnyugati szél az Alföld kivételével északnyugatira fordul, és az Észak-Dunántúlon megerősödik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 27 és 34 fok között alakul, északnyugaton lesz a hűvösebb. Késő este 21, 26 fok valószínű – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.  

Az OMSZ veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre a várható heves zivatarok és a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken olyan heves zivatarokra kell készülni, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Emellett az ország délkeleti felén több helyen is 25 Celsius-fok körül alakul a napi középhőmérséklet. A várható hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A hét további részében is folytatódik a változékony idő, fázni azonban nem fogunk: a legmagasabb nappali hőmérséklet péntekig 24, 33 fok között alakul, a hét végére aztán mérséklődik a nappali felmelegedés, és néhol maximum 20 fokig emelkedik majd a hőmérséklet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.