Riadót fújtak a bajai földikutyákért

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület csütörtökön kezdeményezte a Baja határában található 130 hektár, egykor katonai gyakorlótérként használt terület országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását.

Az egyesület – írja a baon.hu – levélben kereste meg a Földművelésügyi Minisztériumot, amelyben arra kéri dr. Fazekas Sándor minisztert, hogy a délvidéki földikutya bajai élőhelyének megőrzése érdekében az érintett területet rendeletben nyilvánítsa országos jelentőségű védett természeti területté.

„A délvidéki földikutya hazánk legveszélyeztetettebb gerinces állata. A Természetvédelmi Világszövetség kritériumrendszere szerint kritikusan veszélyeztetett rágcsáló a Kárpát-medence bennszülött állatfaja. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. A bajai populáció 2013 májusában történt felfedezése új esélyt ad a faj hosszú távú megőrzésére, mivel ez - a legújabb felmérések szerint mintegy 200 egyedet számláló - állomány a faj legnagyobb ismert populációja, és egyben az egyetlen, mely aktív természetvédelmi beavatkozás nélkül is életképes lehet. Az állomány jelentősége felbecsülhetetlen, megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy szavatolni tudjuk egy olyan faj fennmaradását, ami közel 2 millió éve alakult ki, és mindkét számottevő populációja Magyarország területén él” - írja az egyesület közleményében.

A szakemberek szerint a faj fokozottan védett jogi státusza nem biztosíthatja a hosszú távú megőrzés lehetőségét anélkül, hogy az élőhely megfelelő területi védettséget ne kapjon. A feltárt bajai élőhely olyan hatásoknak van kitéve, mely károsíthatja, vagy különleges esetben meg is szüntetheti a bajai populációt - indokolt az egyesület.

A délvidéki földikutyának – a világ egyik legritkább emlősének – volt egy populációja a magyar-szerb határon is, de az az Orbán-kormány által felépíttetett határzár útjában állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.