Tüntetők fogadták az oroszlángyilkost

Megtörte a csendet és a nyilvánosság elé állt az a minnesotai fogorvos, aki júliusban megölte Zimbabwe kedvenc oroszlánját, Cecilt. Az amerikai hobbivadász tettével óriási közfelháborodást váltott ki, de három hónap után kedden újra visszaáll praxisába. Rendelőjénél tüntetők gyülekeztek. 

„Ha tudtam volna, hogy az oroszlán szó szerint neves vad, és fontos az afrikai ország, valamint a kutatók számára, természetesen nem veszem el az életét” – nyilatkozta Walter James Palmer, aki július 1-jén íjjal lőtte le, majd társaival megnyúzta és lefejezte a Hwange Nemzeti Park ismert nagymacskáját.

Az állatgyilkosság miatt közutálat tárgyává vált ötvenöt éves férfi két hónapos bujkálás után megtörte a csendet, és interjút adott a Minneapolis Star Tribune-nek, ahol bejelentette: kedden visszatér dolgozni a Minneapolis külvárosában lévő fogászati rendelőjébe. A hobbivadász három hónapig nem praktizált. A fogorvost tüntetők fogadták első munkanapján, amit ő szó nélkül tűrt, és besétált rendelőjébe.

Walter James Palmer. Újra gyógyít a közellenség
Walter James Palmer. Újra gyógyít a közellenség.

Palmer állítja: amikor megtudta, hogy Zimbabwe féltve őrzött állatát ölte meg, megdöbbent, de úgy gondolja, hogy a törvényi előírásokat követve vadászott. A fogorvos hozzátette, hogy társai közül senki sem tudta, milyen oroszlánra vadásznak. Ennek ellentmond az a korábbi feltételezés, mely szerint a túra szervezői csalétekkel csalták ki a 13 éves Cecilt a nemzeti parktól fél mérföldnyire, ahol az amerikai lelőtte. A jeladós nyakörvet, amelyet az oxfordi kutatócsoport tett fel az oroszlánra, megpróbálták tönkretenni, de mivel ez nem sikerült, levágták az állat fejét. Palmer megerősítette, előbb íjjal sebesítette meg az állatot, majd 40 óra múlva (!) puskával oltotta ki a hím oroszlán életét.

Különösen nehéz volt a feleségem és a lányom számára. Fenyegették őket a közösségi médiában – mondta a vele szembeni népharagról Palmer, aki a közel félórás interjú alatt végig nagyon feszült volt. Zimbabwe már kérte a fogorvos kiadatását. Cecil megölését az amerikai vadvédelmi hatóság vizsgálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.