Reménykedjen, hogy június előtt marja meg kígyó!

Hamarosan az egész világon elfogy az egyik legfontosabb kígyómarás elleni szérum, ezzel tízezrek élte kerül veszélybe, figyelmeztetnek a szakértők.

Az Orvosok Határok Nélkül (OHN) munkatársai arra hívták fel a figyelmet, hogy nagyon nagy szükség van a Fav-Afrique nevű ellenszérumra, ami tíz különböző, Fekete-Afrikában előforduló kígyó mérgét semlegesíti – írja a BBC.

Az utolsó tétel 2016 júniusában jár majd le, és nincs olyan szer a piacon, amellyel hatékonyan lehetne helyettesíteni. A gyártó Sanofi Pasteur azt mondja, hogy kivezette a terméket.

Illusztráció: kígyóméreg lefejése egy ausztrál kutatóközpontban
Illusztráció: kígyóméreg lefejése egy ausztrál kutatóközpontban
Jason Reed / Reuters

Vannak a piacon hasonló szerek, azonban az Orvosok Határok Nélkül szerint nem olyan jók, mint a Fav-Afrique. Ez az egyetlen, aminek bizonyított a hatékonysága, és biztonságos is a különféle kígyómarások ellen.

Sanofi azt ígéri, hogy megosztja az ellenszérum receptjét a többi gyártóval is. A cég tavaly állt le a szérum gyártásával, és azóta veszettség elleni vakcinát gyárt helyette. A hírek szerint a Sanofi tárgyalásokat folytat más vállalatokkal a Fav-Afrique gyártásáról, azonban ezek várhatóan nem fejeződnek be 2016 vége előtt. Így a helyettesítő termék csak további két év múlva jelenik majd meg a piacon az Orvosok Határok Nélkül becslése szerint. A biztonságos és hatékony ellenszérum hiánya számtalan ember életébe kerül majd.

„A legtöbben, akiket megmar egy kígyó, nem biztosak abban, hogy milyen fajta támadta meg őket, így nagyon fontos, hogy legyen egy olyan szérum, ami egy sor különféle faj esetében hatásos” – magyarázta Polly Markandya, az OHN munkatársa.

Alain Bernal, a Sanofi Pasteur szóvivője szerint a társaság már felajánlotta az ellenszérum gyártásának technológiáját más cégeknek, azonban „egyelőre még semmi konkrétumban nem állapodtak meg”.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kígyóharapás egy elhanyagolt terület, amelynek több figyelmet és anyagi támogatást kellene szentelni. A becslések szerint évente ötmillió embert marnak meg kígyók. Az áldozatok közül százezren meghalnak, négyszázezren pedig valamilyen maradandó károsodást vagy fogyatékosságot szenvednek. Csak Fekete-Afrikában minden évben harmincezer ember hal meg kígyómarás következtében, és további közel nyolcezernek kell amputálni valamelyik végtagját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.