Rég kihalt állatok bukkantak fel

A nyolcvan millió évre kihaltnak hitt bojtosúszójú hal csak egy azon 67 állatfaj közül, melyekről már lemondtak a tudósok.

Kihaltnak hitt állatok gyakrabban kerülnek újra elő, mint eddig hitték. Az 1500 óta eltűntként kezelt 187 emlősfaj közül 67 újra felbukkant. Közéjük tartozik például a Guadalupe-medvefóka, a Parma-kenguru és a bajor földipocok. E pocok az 1960-as években tűnt el addigi egyetlen ismert élőhelyéről, Garmisch-Partenkirchen mellől, majd 2000-ben a szomszédos Tirolban mutatták ki jelenlétét - írja a Die Welt.

A leghíresebb visszatérés kétségkívül a bojtosúszójú halé, amelyről azt hitték, hogy 80 millió éve kihalt, míg 1938-ban dél-amerikai halászok hálójába nem keveredett. Az őshal további példányai is előkerültek később egy halpiacon, majd élve a tengerben is.

Az újra felbukkant állatokhoz tartozik a tanulmány szerint a Seychelle-szigeteki óriásteknős valamint az ausztráliai Lord Howe-szigeti botsáska is. Utóbbi egy nagytestű növényevő rovar, amelyet az 1921-es patkányvészt követően hittek kihaltnak - míg tíz éve kutatók fel nem fedezték fiatal példányait. A "kipusztult" kifejezés a kutatók szerint rugalmas. Manapság csak akkor nyilvánítanak eltűntnek egy fajt a Vörös Könyvben, ha már ötven éve nem látta senki a természetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.