Radnai úgy érzi, a rendőrök elárulták

Megfellebbezte a pénteken elrendelt előzetes letartóztatását Radnai László. Védőjének azt mondta, egyelőre tartja magát a rendőrséggel még 2012-ben kötött megállapodáshoz, azaz továbbra is kész tanúskodni a 90-es évek mostanában felderített gyilkossági ügyeiben.
Radnai László úgy érzi, elárulták. Rejtély számára, miért hátrált ki mögüle szinte egyik napról a másikra a rendőrség, és egy másfél évvel ezelőtti ügy miatt, amelybe szerinte nyilvánvalóan ellenlábasai keverték bele a nevét, miért kell a börtönben karácsonyoznia.

Úgy tudjuk, Radnai védője is tanácstalanul áll a fejlemények előtt. Jován László lapunknak csak annyit mondott: a letartóztatása ténye nem törte meg védencét, nem omlott össze, bár nem érti, hogy mi történik vele. Megfellebbezte a letartóztatásáról hozott elsőfokú bírói döntést, de a történtek ellenére is tartja magát a rendőrséggel kötött megállapodáshoz.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben is kész tanúskodni a bíróság előtt a 90-es években elkövetett gyilkossági és más erőszakos ügyekben, amelyeket részben az ő vallomásai alapján derített fel az elmúlt időszakban a rendőrség. A következő bírósági „fellépése" februárban lenne. Kérdés persze, hogy a vádhatóság igényt tart-e egy bilincsbe vert koronatanú vallomására.

Radnait múlt kedden fogta el a Nemzeti Nyomozó Iroda mintegy 30 milliós csalás és orgazdaság gyanújával. Őrizetbe vétele azért keltett különösen nagy feltűnést, mert Radnai volt az NNI koronatanúja a 90-es évek számos megoldatlan gyilkossági ügyében, amelyek többségben Portik Tamást tartják felbujtónak.

Radnait 2006-ban ítélték 12 év fegyházra, az általa szervezett és irányított bűnszervezetben elkövetett emberölés előkészületéért. 2004-ben a vád szerint Portik egyik bizalmasának a megölésére csempésztetett fegyvereket az országba. Az akkori nyomozást nagyban segítette több Portikhoz köthető „vállalkozó" vallomása. Radnai később ezért is vállalta, hogy Portik ellen tanúskodjon. Cserébe büntetése félbeszakítását és elnöki kegyelmet kért. Állítólag mindkettőre ígéretet kapott. Tavaly kiengedték a börtönből, de arról nem tudni, hogy kegyelmet kapott-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.