galéria megtekintése

Putyinnál nincs hatalmasabb

2 komment

NOL
NOL

„Putyin ismét bebizonyította, hogy azon ritka emberek közé tartozik a világon, aki megengedheti magának, hogy azt tegyen, amit akar” – írja indoklásában a Forbes magazin. A lista második helyén Angela Merkel áll, a harmadik Obama, Ferenc pápa pedig ismét a negyedik helyet tudhatja magáénak.

Az orosz elnök zsinórban harmadik éve vezeti a Forbes listáját, melyen – ahogy írják – „az a globális elit, az emberiség 0,00000001 százaléka” található, „akinek lépései hatással vannak a bolygóra”. Államfők, cégvezetők egyaránt helyet kaptak a legnagyobb hatalommal bíró emberek között, akiket négy szempont alapján választottak ki az amerikai lap szerkesztői.

Putyin megengedheti magának, hogy azt tegyen, amit csak akar
Putyin megengedheti magának, hogy azt tegyen, amit csak akar
REUTERS

Az egyik ezek közül az volt, hogy a jelöltek hány emberre vannak hatással – ahogy tavaly, úgy az idén is a negyedik helyen végző Ferenc pápa például a világ egyhatodának, vagyis 1,2 milliárd ember spirituális vezetője, s ez alapján került a 32. helyre Doug McMillon, az amerikai Wal-Mart áruházlánc ügyvezető igazgatója, aki 2,2 millió embert alkalmaz.

A második tényező, amely alapján döntöttek, hogy mekkora pénzügyi források felett rendelkeznek az illetők.

 

Míg az államfőknél a GDP-t, a cégvezetőknél a vállalataik értékét és nyereségét vették figyelembe. Ennek köszönheti Mark Zuckerberg 19. helyezését, hiszen vagyona több mint 6 milliárd dollárral nőtt egy év alatt.

Ferenc pápa  a világ egyhatodának spirituális vezetője
Ferenc pápa a világ egyhatodának spirituális vezetője
Stefano Rellandini / Reuters

Az is szempont volt, hogy ki hány területre gyakorol jelentős hatást. Így a 38. helyen álló Elon Musknak például óriási szerepe van az autóiparban az elektromos autókat fejlesztő Tesla Motorson keresztül, ám az űriparban is érintett a SpaceX amerikai űrkutatási vállalatnak köszönhetően.

Végül figyelembe vették, ki mennyire használja hatékonyan és aktívan a hatalmát, így Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor a 46. helyezett, hiszen az országban élő 25 millió ember életét tartja teljes kontroll alatt.

A fentiek tükrében Vlagyimir Putyin annak köszönheti az első helyet, hogy a krími politikája miatt hozott nemzetközi szankciók, a rubel árfolyamának zuhanása és az orosz gazdaság recessziója ellenére júniusban rekordméretű, 89 százalékos támogatottságnak örvendett hazájában, és „azon kevés emberek közé tartozik, aki megengedheti magának, hogy azt tegyen, amit csak akar – és felelősségre vonás nélkül megússza”.

Angela Merkel német kancellár idén három helyet lépett előre
Angela Merkel német kancellár idén három helyet lépett előre
Johannes Eisele / Reuters

Angela Merkel német kancellár idén három helyet lépett előre, s ezt a Forbes indoklása szerint az Európai Unióban elfoglalt pozíciójának, a menekültválságban és a görög pénzügyi válságban betöltött szerepének köszönheti.

A harmadik helyen végző Obamával kapcsolatban a lap megjegyzi, nem kétséges, hogy az Egyesült Államok a világ legbefolyásosabb gazdasági, kulturális, diplomáciai, technológiai és katonai szereplője. „De Obama elnöki megbízatásának utolsó évét tölti, és világosan látszik, hogy befolyása egyre csökken, minden eddiginél nagyobb küzdelemmel jár, hogy keresztül tudja vinni akaratát” – írják, majd hozzáteszik, hazájában 50 százalék alatti az elfogadottsága, és Európában most Merkelre, a Közel-Keleten pedig Putyinra figyel mindenki.

Obama befolyása egyre csökken
Obama befolyása egyre csökken
Carlos Barria / Reuters

Hszi Csin-ping kínai elnök érdemelte ki ötödik helyet. Az első tízbe jutott David Cameron brit miniszterelnök, Narendra Modi indiai kormányfő és a Google elnöke, Larry Page.

Új szereplők a listán Michael Dell, a Dell ügyvezető vezérigazgatója, Wang Jianlin, Kína leggazdagabb embere, és Kanada új liberális kormányának miniszterelnöke, Justin Trudeau, valamint az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.