Pusztít a tűz és a víz szerte a világon

Az elmúlt napokban sok híradás foglalkozott az Egyesült Államok déli államaiban tomboló tornádókkal és a Nagy-Britanniát a rekordmeleg után elárasztó ár- és belvizekkel, de nem sokkal jobb a helyzet Ausztráliában és Dél-Amerika egyes területein sem – adta hírül a CNN.

Dél-Amerikában az El Nino miatt már legalább 150 ezer embernek kellett elhagynia elárasztott otthonát. A legsúlyosabb mértékben Paraguay érintett az özönvízszerű esőzésben: csak ebben az országban 130 ezer embert evakuáltak. Brazíliában legalább 38 város került víz alá, többségében Rio Grande do Sul államban, ahol több mint 1800 család volt kénytelen elhagyni az otthonát. Uruguayban helyi idő szerint vasárnapig 11 ezer 300 főt menekítettek ki, többségük az északnyugati Saltóban él.

A világ másik végén, Észak-Angliában már a hadsereget vetik be az árvíz ellen. David Cameron brit miniszterelnök vasárnap tartott vészhelyzeti kabinetülésén adott utasítást a mentésben és árvízi védekezésben bevetett haderő számának növelésére. A helyiek emlékezete szerint egyes területeken még sosem volt ilyen súlyos a helyzet. Vasárnap 24 életveszélyes árvíz-előrejelzést adtak ki. Több ezer ember áram nélkül maradt.

Ausztráliában mindeközben szokatlanul nagy a szárazság. A déli Viktoria államban több ezer hektárnyi terület van veszélyben a bozóttüzektől. A tüzek, melyek karácsonykor legalább 116 otthont tettek tönkre, várhatóan hetekig tombolnak még.

Spanyolországban is a tűz pusztít. Az ország északi és középső részén több tucat erdő kapott lángra és ég már több mint egy hete. A kormány már három vízpermetező repülőgépet vetett be Asturias és Avila régiókban, ahol a nagy szárazság és meleg  miatt több mint 40 helyen keletkezett tűz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.