Polanski a pedofilvád ejtését kéri

Harminc év után felmentését kéri Roman Polanski az Egyesült Államok bíróságától - természetesen egy film alapján, amely szerint a lengyel rendezővel nem tisztességesen járt el a bíró. A vád - amelyben Polanski 1978-ban bűnösnek vallotta magát - egy 13 éves lány megrontása volt 1978-ban.

A Roman Polanski elleni eljárás megszüntetését kérték kedden a lengyel-francia filmrendező ügyvédei a Los Angeles-i bíróságon, felmelegítve ezzel egy három évtizedes ügyet.

A többi közt a Vámpírok bálja és A zongorista rendezője 1978-ban menekült el az Egyesült Államokból, miután bűnösnek vallotta magát egy 13 éves lány egyrendbeli megrontásában - az eset Jack Nicholson lakásán történt.

A 75 éves, Franciaországban élő Polanski, okkal tartva a letartóztatástól, azóta sem tért vissza Amerikába, így Oscar-díját sem vehette át.
 
Nem a rendezőről lenne szó, ha a mostani keresetet nem mozira alapoznák. Mégpedig Marina Zenovich idén, televízióban bemutatott dokumentumfilmjére, a Roman Polanski - körözött és kívánatosra, amely felfedi: a megrontási ügyet tárgyaló, ma már nem élő bíró folyamatosan egy kerületi ügyészhelyettes "kottájából" dolgozott, megsértve ezzel a Polanskival kötött vádalkut is.

A "súgó" ezt az egy időben Oscar-jelölésre is esélyesnek mondott filmben maga mondja el a kamerák előtt. Személyi folyamatosságot jelent az is, hogy Polanski egykori ügyvédjének a fia társszerzőként jegyzi a keresetet, sőt az apa is adott hozzá tanácsokat.

A Los Angeles-i ügyész korábban azt szabta a felülvizsgálat előfeltételéül, hogy Polanski adja fel magát az amerikai hatóságoknak.

Az ügyben januárban tartanak meghallgatást. Ha helyt adnak a keresetnek, úgy ennek alapja az lehet: a bíró megsértette a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Polanski harminc év után térhet vissza az Államokba
Polanski harminc év után térne vissza az Államokba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.