Pistorius a holttesttel a karjában fohászkodott Istenhez

Ha bűnösnek találják, akár életfogytiglanra is ítélhetik Pistoriust
Pistorius akár életfogytiglant is kaphat. Fotó: Reuters

Csütörtökön az egyik koronatanú, Charl Peter Johnson meghallgatásával folytatódott a gyilkossággal vádolt olimpiai és parolimpiai futó, Oscar Pistorius pere Pretoriában. Pistorius ügyvédje, Barry Roux azt akarta bebizonyítani, hogy a tanú és nejének vallomása közt túl sok a hasonlóság.

Johnsont szembesítették a korábbi vallomásával, és az általa tavaly, az iPadjére készített jegyeztekkel. A férfi csütörtökön azért tért vissza a bíróságra, mert mostanra tudta előkeríteni a gyilkosság után készített jegyzeteit. Egy ügyvéd javasolta a házaspárnak a gyilkosság után, hogy készítsenek feljegyzéseket, mielőtt a bírósághoz fordulnak.

Pistorius védője azt mondta, a tanú nem lehetett biztos abban, hogy egy női sikolyt hall, hiszen sosem találkozott Pistoriusszal, ám Johnson kitartott állítása mellett. A védőügyvéd ismét felhozta, amit tegnap, hogy vajon a viszonylag messze lakó szomszéd meg tudta-e különböztetni egy fegyver és egy krikettütő hangját. Johnson hajthatatlanul kitartott amellett, hogy lövés dördült.

A vád ma Johnosn feljegyzéseinek mind a 21 pontját végigvéve azt firtatta, számolta-e, Johnson a lövéseket, amikor az üggyel kapcsolatos jegyzeteit készítette. A férfia válaszolta, emlékezetből nem tudja megmondani, pontosan hány lövést hallott, de miután olvasta a híreket, most úgy gondolja, hogy négyszer lőttek azon az éjszakán.

Johnsont egy másik szomszéd, Johan Stephens Stipp váltotta a tanúk padján. A férfi háza körülbelül 70 méterre található Pistorius otthonától. Mint mondta, három hangos durranásra ébredt tavaly február 14-én. "Az erkélyről láttam, hogy szinte minden villany ég Oscar házában, visszamentem a lakásba, és hívtam a biztonságiakat. Amíg telefonáltam, három másik nagy durranást hallattszott. Lövésszerűnek tűntek. Újból kimentem, majd hallottam, hogy egy férfi háromszor segítséget kér" – idézi a férfit a Guardian.

Stipp úgy döntött, megnézi, mi történt. Ahogy Pistorius háza felé tartott, látta, hogy egy nő a földön fekszik. „Lelőttem. Azt hittem, hogy betörő, és lelőttem" - mondta Oscar Pistorius a szomszédjának. A férfi úgy véli, Pistorius nagyon zaklatott volt, Stipp pedig félt, hogy a futó esetleg kárt tehet magában, ezért azonnal azt kérdezte az időközben megérkezett biztonsági embertől, tudja-e, hol van a fegyver.

Oscar zokogott, Istenhez fohászkodott: Kérlek, hagyd, hogy életben maradjon, nem halhat meg – idézte fel a történteket a tanú. A civilben radiológus tanú segített, újraélesztéssel próbálkoztak, de Steenkamp már halott volt. Pistorius végig, a mentők érkezéséig ott maradt a barátnője holtteste mellett.

A tárgyalás péntek reggel folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.