galéria megtekintése

Perzselő hőség jön, így lehet túlélni

1 komment

NOL

A hétvégén is 30 fok feletti hőmérsékletre lehet számítani, jövő hét elején pedig akár 38 fokig emelkedhet a hőmérő higanyszála. Összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot, hogy könnyebb legyen túlélni a kánikulát.

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendeli el az országos tiszti főorvos szombat éjféltől szerda éjfélig. Ez azt jelenti, hogy legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja majd a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól az Északi-középhegység térségét leszámítva a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 Celsius-fok körüli értékek várhatók, a jövő hét első három napján néhol akár 30 fokos középhőmérsékletre is lehet számítani. A jelenlegi előrejelzések szerint szerdán este várható egy hidegfront, amely mérsékli majd a hőséget.

 

Addig azonban érdemes éjszaka szellőzettni, nappal pedig besötétíteni. A klímát a külső hőmérsékletnél csak 6-8 fokkal hidegebbre állítsuk, ez még nem terheli meg az emberi szervezetet - írja az ÁNTSZ. A ventillátor is felfrissülést jelenthet a forróságban, ám csak akkor érdemes használni, ha a belső hőmérséklet 35 alatt van.

Az ÁNTSZ kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Vizet azonban korlátlanul fogyaszhatunk,  akkor is érdemes kortyolgatni, ha valaki nem érzi magát szomjasnak. Az egyébként napi másfél liter helyett most három-négy liter ásványvíz sem sok, e meleltt érdemes akár pici sót is tartalmazó citromos teát, vagy aludtejet, kefírt valamint joghurtot fogyasztani - írja honlapján a katasztrófavédelem.

A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: érdemes naptejet használni és könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordani a forró napokon. A napszúrás ellen széles karimájú kalappal lehet védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között akki teheti, tartózkodjon árnyékban és kerülje a tűző napot.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az ÁNTSZ azt javasolja, a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Azok, akik víz mellett próbálják átvészelni a hőséget, ügyeljenek rá, hogy napozás után zuhanyozzanak le vagy legalábbis mártózzanak meg, és felhevült testtel soha ne menjenek a vízbe.

Felfüggesztik a kamionstopot is

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 4-én és 5-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk.

Bírságot kockáztat, aki tiltott helyen fürdőzik

A folyó- és állóvizekben fürödni csak azokon a helyeken szabad, ahol a tiltást nem jelzi tábla vagy kifejezetten kijelölt fürdőhely. Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen megmártózni, mert azokat a helyeket szakemberek választják és jelölik ki. A fürdésre kijelölt helyeken is ügyelni kell, hogy a bójákon belül maradjunk.

Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Tiltott helyeken, mint például a bányatavakban, különösen veszélyes a fürdőzés. Ezek hirtelen mélyülnek, veszélyes hulladékok lehetnek az alján, ráadásul csak a víz felszíne meleg, az alja rendkívül hideg lehet. A mellett, hogy a könnyed nyári mulatság életveszélyes lehet, még pénzbírságot is kockáztat, akit rajtakapnak: a tiltott helyen való fürdőzés szabálysértésnek minősül, amely 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható - írja honlapján a rendőrség.

Így készülnek Budapesten a forróságra

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél szombat 6 órától szerda éjfélig fokozott készenlét lesz érvényben, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. Nappal elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot, emellett lekötik a port és a polleneket. A BKV Zrt. által kijelölt vonalakon a villamossíneket is locsolják.

A Palatinus, a Gellért, valamint a Dagály fürdő visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással 21 óráig, a Széchenyi és a Szent Lukács fürdő 22 óráig várja a strandolókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki. A Fővárosi Vízművek Zrt. szombattól visszavonásig, 10-től 18 óráig hűtött zacskós vizet oszt az V. kerületi Deák Ferenc téren. A parkokban, köztereken található szökőkutakban azonban továbbra is tilos fürdeni.

Bágyadtság, lihegés, fokozott nyáladzás - irány az orvos!

Minden nyáron több halálos áldozata van a hőségnek, még mindig sokan nem veszik komolyan, hogy autóban tilos állatot hagyni. Holott a figyelmetlenség a házi kedvencek életébe kerülhet: a résnyire lehúzott ablak sem segít a helyzeten, néhány perc alatt hőgutát kaphat az állat a tűző napon hagyott kocsiban. Utazásnál is nagyon kell figyelni, a hőségben a kutyát vagy macskát a hátsó ülésen érdemes szállítani a csomagtartó helyett. Érdemes sötétítőkkel felszerelni a hátsó ablakokat, és bekészíteni több üveg vizet, valamint egy törülközőt is, amelyet benedvesíthetünk. „A rekkenő hőségben az jól hűti az állatokat” - mondja Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársa.

A lakásban és a kertben tartott állatoknak gyakrabban kell cserélni a folyadékot, és friss, de nem hideg vizet kell nekik adni. „A hőségben érdemes kora reggelre és késő estére időzíteni az etetést, és a száraz tápot csökkenteni, a lédúsabb élelmet adni nekik” - mondja a szakember. Érdemes a konzervhez némi vizet keverni, valamint főzni a kedvenceknek.

Ide menekülhetünk a meleg elől

A katasztrófavédelem júniusban nyilvánosságra hozta azon légkondicionált helyek listáját, amelyekben át lehet vészelni a forróságot.

Ugyanakkor a feltüntetett épületek nagy része bevásárlóközpont vagy üzlet, amelyek vasárnap például zárva tartanak.

Figyelni kell, hogy a kertben tartott, vagy éppen a gazdikkal nyaraló állatok feje felett is mindig legyen árnyék, legyen hová visszavonulniuk a tűző nap elől. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy az állat levert, bágyadt, kutyánk vagy macskánk fokozottan nyáladzik és liheg, szemei fennakadnak, azonnal kezdjük meg hűtését. Vigyük hűvös helyre, terítsünk rá nedves törülközőt - azonban extrém hidegnek kitenni nem szabad - és keressük fel a legközelebbi állatorvosi rendelőt!

A Balatont azért átúszhatjuk

A Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres távon. Nevezni a révfülöpi futballpályán lehet reggel 7 órától délután fél 2-ig. A rajt folyamatosan zajlik 8-tól 14 óráig.

Érdeklődésünkre Szántó László főszervező elmondta, hogy 27-29 fokos csúcshőmérséklet, azaz kellemes, nyárias idő várható a tónál, így semmi akadálya annak, hogy –  régóta először – a tervezett időben rendezzék meg az eseményt. Hozzátette, bár a nagy forróság csak egy héttel később köszönt be, a viszonylagos meleg miatt tűzoltósági locsoló-berendezéseket is igénybe vesznek, s valamennyi résztvevő kendőt kap a szervezőktől, mellyel a napszúrás ellen védekezhet.

Európa szerte tombol a hőség

Negyven fok körül mozog a legmagasabb napi hőmérséklet Franciaországban, ahol a kánikula negyedik napja sújtja az ország különböző részeit, egyes helyeken időszakos áramkimaradásokat is okozva - írja az MTI. 

Olaszországban sem sokkal jobb a helyzet, a turistákkal teli Velencében a hőmérséklet  szintén eléri a negyven fokot. Rómában a lakosok és turisták az utcai kutaknál és parkokban keresnek hűsölést. A városi rendőrök még afelett is szemet hunynak, ha a turisták a lábukat a szökőkutakba lógatják. Az olasz fővárosban a polgári védelem ingyenes palackozott vizet oszt a turisták és a hajléktalanok között.

Nagy-Britanniában is forró a nyár, a maximumhőmérséklet Londonban 30 felett alakul a héten, a Heathrow repülőtéren 36,7°C-ig emelkedett a hőmérő higanyszála július 1-jén. Ugyanakkor a 2003-as rekord, amikor 38 fokot mértek, még nem dőlt meg.

Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában negyven fok körüli csúcshőmérséklet várható.  A forróságot az Omega-blokk okozza, amely a görög omega betűről kapta a nevét: mivel a különböző nyomású területeket egy omegához hasonló görbevonallal lehet elválasztani egymástól - írja az Időkép.hu. A betű belső része húzódik Európa felé, melyben magas nyomás utalkodik, és ez olyan mértékben meghatározó, hogy a frontok nem tudnak betörni a térségbe, valamint dél felől érkező meleg légtömegek töltik ki ezt a területet, ezért tud ilyen magasra emelkedni a hőmérséklet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.