Aki drogos, az sterilizáltassa magát!

Pénzt ad egy amerikai jótékonysági szervezet olyan brit alkohol- és kábítószerfüggőknek, akik vállalják, hogy sterilizáltatják magukat.

A Project Prevention nevű szervezet ajánlatára már jelentkező is akadt, Nagy-Britanniában azonban felháborodást keltett az ötlet: a bírálók véleménye szerint életük mélypontján élnek vissza a függők helyzetével.

A szervezet az Egyesült Államokban is folytat hasonló gyakorlatot, ott 300 dollárt fizet azoknak a függőknek, akik a sterilizálás mellett döntenek. A szigetországban 200 fontot ajánlanak a beavatkozás elvégzéséért. A Project Prevention álláspontja szerint a hosszú távú vagy végleges születésszabályozás révén csökkenne a szüleik káros szenvedélye miatt alkohol- vagy kábítószer-függőséggel születő babák száma.

Barbara Harris, a kezdeményezés létrehozója - aki egy függő gyermeket fogadott örökbe - Londonban, Glasgowban, Bristolban, Leicesterben és Walesben kínálja fel a fizetés ellenében történő sterilizálás lehetőségét. "Rettenetesen dühít az a kár, amelyet a kábítószerek okoznak ezeknek a gyerekeknek - mondta Harris a BBC adásában. - Nem kényszerítek senkit a sterilizálásra, a születésszabályozás lehetőségét ajánlom fel, de az emberek csak a szélsőséges dolgokat hallják meg".

Nagy-Britanniában már akadt jelentkező az ajánlatra, egy 38 éves heroinfüggő, aki 12 éves kora óta rabja e szokásnak. A BBC műsorában John néven emlegetett férfi saját bevallása szerint régóta gondolkodott a sterilizáláson. "Nem lennék képes gondoskodni egy gyerekről" - ismerte be.

Az Addaction nevű brit segélycsoport - amelynek becslései szerint a szigetországban 1,3 millió olyan gyerek él, akinek szülei komoly függőséggel küszködnek - azonban bírálta az ötletet. Egyben rávilágított arra, hogy a javaslat nem segít a már gyerekes függőkön, és nem mozdítja elő felépülésüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.