Pénzt és bűnbánatot várnak az ámokfutó pilóta rémtette után

Bocsánatkérést és több pénzt akarnak: a Germanwings légikatasztrófa áldozatainak hozzátartozói dühös hangvételű levelet írtak a fapados légitársaság anyacége, a Lufthansa elnök-vezérigazgatójának.

„Joachim Gauck szövetségi államfő beszélt velünk. Angela Merkel kancellár beszélt velünk. Ön azonban ezt nem tette meg. Ránk nincs ideje, csak a cége ügyfeleire” – olvasható a levélben, amelyet a március végi Germanwings-katasztrófa áldozatainak hozzátartozói írtak Carsten Spohrnak, a fapados légitársaság anyacége, a Lufthansa konszern elnök-vezérigazgatójának.

Az áldozatokra emlékeztek Kölnben
Az áldozatokra emlékeztek Kölnben
Wolfgang Rattay / Reuters

Az Airbus A320-as repülőgépet szándékosan a dél-franciaországi Alpoknak vezető Andreas Lubitz másodpilótával együtt a légiszerencsétlenségben 150-en vesztették életüket. A hozzátartozók – egész pontosan az észak-rajna–vesztfáliai Haltern am See-i gimnázium tizenhat diákjának szülei és két tanárnő özvegy partnerei – a Bild Zeitung által megszellőztetett levélben azt vetik Spohr szemére, hogy a Lufthansa főnöke cserbenhagyta őket. Sosem kért bocsánatot például azért, hogy a súlyos pszichés problémákkal küszködő Lubitz mentális bajai felett elsiklott a konszern orvosi szolgálata. Vagy azért, hogy a 30 milliárd eurós éves árbevételű Lufthansa, a világ egyik vezető légitársaságaként a tragédia idején még nem vezette be a négyszem-elvet: azt, hogy a pilótafülkében mindig a személyzet legalább két tagjának kell tartózkodnia.

A német sajtóban nagy visszhangot kiváltó levélből az is kiderül, hogy az érintett hozzátartozók több bánatpénzt akarnak. Néhány héttel a tragikus események után a közel 1,9 milliárd eurós éves árbevételű Germanwings minden áldozat családjának 50 ezer eurót fizetett, de a levél aláírói ezt keveslik.

– Rengeteg időt, energiát és pénzt fektettünk gyermekeink nevelésébe, legalább ezt próbálják meg valahogy pótolni – fogalmaztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.