galéria megtekintése

Partydrogból készülhet gyógyszer depressziósoknak

1 komment


P.N.
Reuters

Az Oxford Egyetem tudósai szerint a ketamin (köznapi nevén lónyugtató) jelentősen javíthatja a súlyos depresszióval küzdők életminőségét, ám a partydrogként is használt szer várhatóan nem lesz része a rutinkezeléseknek.

Szakemberek véleménye szerint a ketamin jelentősen javíthatja a súlyos depresszióval küzdők életminőségét
Szakemberek véleménye szerint a ketamin jelentősen javíthatja a súlyos depresszióval küzdők életminőségét
Navesh Chitrakar / Reuters

A kutatók 28 súlyos depresszív zavarban szenvedő emberen próbálták ki a ketamin kezelést, és az eredmények több mint biztatóak: a vizsgált személyek egy részének elmúltak a panaszai és több hétig nem estek vissza.

"Ez az új mechanizmus drámai és izgalmas. Ám ez nem jelenti azt, hogy rutinkezeléssé válhat" – mondta a kutatás vezetője, Rupert McShane pszichiáter-kutató az Oxford Egyetemen az újságíróknak.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Zárka
Vélemény
Elvtársurak

A ketamin kísérleteket olyan súlyos depressziós egyéneken próbálták ki, akik klinikai kezelésre szorulnak, és önpusztító hajlamaik vannak illetve öngyilkosságot kíséreltek meg.

McShane arról számolt be, hogy a ketaminnal lekezelt betegek egy része évek óta először érzett némi megkönnyebbülést, először tapasztalhattak olyan (némely esetben drámai) változást a kedélyállapotukban, melyet más gyógyszerekkel nem tudtak elérni náluk. S bár a hatás nem volt hosszú távú, az eredmények reménnyel töltötték el mind a kezelteket, mind a kutatókat.

Az alanyok infúzióval kapták a ketamint, egyenként 80 milligrammos dózisban, három héten át. Az utolsó kezelést követően a résztvevők egy része egy-két nap után visszaesett, ám harmaduk legalább három hétig élvezhette a szer hatását, 15 százalékuk pedig csak két hónap után esett vissza teljesen.

A kutató felhívja rá a figyelmet, hogy a ketamint kábítószerként alkalmazó fogyasztók ennek többszörösét veszik magukhoz, melynek következtében leggyakrabban hólyagproblémák és memóriazavarok lépnek fel. A fő kérdés már nem az, hogy jótékonyan hat-e a szer a depressziós betegekre, hanem az, hogy milyen dózisban és milyen egyéb kezelésekkel kiegészítve érdemes alkalmazni annak érdekében, hogy a drámai hatás tartós legyen és ne lépjenek fel kellemetlen mellékhatások.

A ketaminnal jelenleg számos kutatócsoport foglalkozik világszerte, mivel a pszichiátriai kezelés alatt álló depressziós betegek egy jelentős része nem reagál az olyan antidepresszánsokra, mint a Prozac vagy a Seroxan.

Intranazális gyógyszer kifejlesztésén dolgozik jelenleg az amerikai gyógyszeróriás, a Johnson&Johnson, s az eredményeket biztatónak találják. Nem úgy, mint az angol-svéd tulajdonú AstraZeneca, mely a kiábrándító tapasztalatok miatt abbahagyta a ketamios kísérleteket.

A ketamint a használók vagy folyadék formában veszik magukhoz intravénásan vagy szájon át, vagy porként szippantják fel
A ketamint a használók vagy folyadék formában veszik magukhoz intravénásan vagy szájon át, vagy porként szippantják fel

A ketamint (ketamin-hidroklorid) elsősorban az állatgyógyászatban használják disszociatív érzéstelenítő. Kis mennyiségben pszichostimuláns, nagyobb dózisban erős fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, illetve hallucinogén szer. Hatására emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, mellékhatásként émelygés, zsibbadás, súlyosabb esetben depresszió, emlékezetkiesés illetve végzetes légzésleállás következhet be.

A ketamint hallucinogén hatása miatt partydrogként (keta, ilonka, ica) is használják ecstasyval együtt, jellemzően a tizenévesek, mivel ez az egyik legolcsóbb kábítószer. Használói lebegő, álomszerű élményről számolnak be, a világot „lassított felvételben" látják. A használók vagy folyadék formában veszik magukhoz az anyagot intravénásan, szájon át, vagy porként szippantják fel, illetve dohányhoz keverve elszívják.

K-lyuk élménynek nevezik a drog egyik legijesztőbb hatását. A használó ilyenkor testen kívüli, halálközeli élményt él át, mely mozgásképtelenséggel párosul. Az állapot általában két órán át tart. Túladagolása erős és ijesztő hallucinációkat, eszméletvesztést vagy akár emlékezetkiesést okoz, alkohollal együtt fogyasztva hányás, hasmenés lép fel.

A ketamin megvonása a jelenlegi ismeretek alapján nem jár súlyos elvonási tünetekkel, de az élmény utáni erős sóvárgás függőséget okozhat. A szerhasználóknál tartós memóriaproblémák és depresszió jelentkezik. Kamasz gyereknél ha ilyen tünetek lépnek fel, a szülők okkal gyanakodhatnak kábítószer-használatra.

Az ilonkát vagy icát jellemzően bulizás előtt vagy alatt fogyasztják, s mivel a köztudatban viszonylag ártalmatlan kábítószerként él, a fiatalok könnyebben hajlanak a kipróbálására. A ketamin, mivel apátiás, védekezésre képtelen állapotot idéz elő, a szexuális visszaélések eszköze lehet. Mivel nem okoz teljes eszméletvesztést, mint a Gina, a környezet számára nem olyan feltűnő, ha valakit ezzel a szerrel elkábítva molesztálnak.

Magyarországon a ketamin kábítószernek minősül, vagyis a törvény bünteti mind a fogyasztását, birtoklását és előállítását. A feketepiacon zacskózva, por formájában árulják, mint a kokaint (nevezik a szegények kokainjának is), illetve ampullákban is kapható.

Disszociatív érzéstelenítő

Olyan szer, amely torzítja a látást és a hallást, és a környezettől és önmagától való elkülönültség (disszociáció) érzését kelti a személyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.