Hazaküldte az orvos a rákos beteget

Nem ismert fel egy melldaganatot az esztergomi kórház egyik orvosa, és nem küldte további vizsgálatra azt a pácienst, akinek ez a mulasztás fél évvel később az egyik mellének eltávolításába került. Az orvos ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt az  Esztergomi Járási Ügyészség – tudta meg a megyei főügyészségtől az Index.

A történet 2013 januárjában kezdődött, amikor egy nő elment az esztergomi kórházba, mondván, a bal mellében csomót tapintott. Az őt megvizsgáló doktornő megállapította, hogy az emlőben valóban csomók vannak, de nem tett mást, mint fél évvel későbbre kontrollvizsgálatra visszahívta az asszonyt, aki nem hat, hanem már öt hónap múlva újra jelentkezett nála, mert tovább nőttek a csomók. Az orvos megerősítette, hogy a csomók mérete megduplázódott, ám még ekkor sem utalta a panaszost részletes kivizsgálásra, hanem ismét hat hónappal később kontrollt írt csak elő számára.

A beteg ekkor már nem várt tovább, hanem elment egy magánrendelőbe. Az ott elvégeztetett ultrahangvizsgálat eredménye alapján mintavételre küldték, amit azonban már egy másik kórházban végeztetett el, ahol rosszindulatú emlődaganatot diagnosztizáltak nála, és emiatt eltávolították a mellét.

Az ügyészség szerint az orvos szakmai szabályt szegett, és a sértett egészségét közvetlen veszélynek tette ki, amikor nem rendelt el további vizsgálatokat. A doktornő tagadta a bűncselekmény elkövetését.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.