Kiborult az egyház: a zsebükbe teszik az ördögöt

Körülbelül egymillió román nem vette át a február elsejétől kötelező egészségbiztosítási kártyáját – egy részük vallási okokból. Bár a román ortodox egyház hivatalosan nem ellenzi a kártyák használatát, a papjai kemény ellenpropagandát folytatnak a médiában, blogokon, közösségi oldalakon.

A téma kapcsán gyakran elhangzik, hogy a kártya „az ördög műve”. A román kártya (card) visszafelé olvasva ugyanis ördögöt jelent. – Melyik ortodox hívő sétálna zsebében az ördöggel? – magyarázta Elefterie Paduraru, a Neamt megyei Carbuna kolostor házfőnöke, hogy miért utasította vissza nyíltan a kártya átvételét.

– Ez visszaélés, az élethez és a méltósághoz való jog megsértése. Szerelmet erőszakkal nem lehet – érvelt a kártya kötelezővé tétele ellen Radu Iacoboaie is, az Ortodoxia Védelméért Egyesület képviselője a témáról szervezett konferencián. A rendezvényen jelen lévő szervezetek követelték a kormánytól, hogy sürgősen találjon megoldást, nehogy a kártyát vallási okokból elutasító ortodox hívők orvosi ellátás nélkül maradjanak. Hasonló kérést fogalmazott meg múlt év őszén a Szent Szinódus, az ortodox egyház vezető testülete is.

Az új egészségbiztosítási kártya tartalmazza majd a páciens vércsoportját, hogy szenved-e valamilyen krónikus betegségben vagy allergiában, illetve hozzájárul-e, hogy halála után a szerveit átültessék. A szervdonor-nyilatkozat opcionális, de az ellenzőket ez a legkevésbé sem nyugtatja meg. – Magánkórházba megyek, ott nem kérnek semmiféle kártyát – fenyegetőzött a házfőnök.

Tavaly ősszel közel ezer ortodox pap és szerzetes tiltakozott a parlament előtt általában az elektronikus csipet tartalmazó iratok ellen. A szentképekkel, keresztekkel és román nemzeti zászlókkal felvonuló tüntetők „elektronikus lágerről” beszéltek, és követelték a törvényhozástól „az Antikrisztus pecsétjének” a visszavonását.

Az ellenpropaganda ellenére a hatóságok szerint háromezren utasították el vallási okokból a kártyát. Mintegy egymillió példányt állítólag azért nem sikerült kézbesíteni, mert a címzetteket nem találta otthon a postás. Ezzel szemben ortodox szervezetek a konferencián határozottan állították, hogy egymillió ortodox hívő nem kér az ördögi kártyákból.

Vasile Ciurchea, az egészségbiztosító (CNAS) elnöke szerint a kártyát elutasító pácienseket is ellátják, ha bizonyítani tudják, hogy járulékfizetők. Ehhez azonban minden alkalommal el kell majd utazniuk a megyeközpontba, és bizonylatot kell kérniük az egészségbiztosítási pénztártól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.