Ophélie-ügy: gyilkossági feljenentés Párizsban

A BRFK nem kommentálja azt a francia napilapokban szerdán megjelent hírt, hogy emberrablás és szándékos emberölés gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a párizsi ügyészségen a Budapesten tavaly eltűnt, majd két hónappal később a Dunában megtalált francia diáklány, Ophélie Bretnacher apja.

Franciaországban a család feljelentése nyomán több, mint egy éve folyik emberrablás gyanújával előzetes bűnügyi eljárás. Francis Bretnacher azonban úgy ítélte meg, hogy "egy éve semmi nem történik". "Az az érzésünk, hogy a nyomozás nem haladt, amióta a holttestet megtalálták. Ahhoz, hogy hozzáférjünk a dokumentumokhoz, és újrainduljon a nyomozás, nem volt más megoldás, mint a feljelentés" - mondta az apa.

A 22 éves diáklány az Erasmus program keretében érkezett Magyarországra másfél évvel ezelőtt. Utoljára 2008. december 4-én éjjel egy belvárosi szórakozóhelyen látták, ahonnan hazaindult. Kézitáskáját, benne személyazonossági irataival és mobiltelefonjával a Lánchídon találták meg eltűnése éjszakáján. Holttestére február 12-én hajósok találtak rá a Duna budapesti, XXI. kerületi szakaszán.

A magyar igazságügyi orvos szakértői vélemény azt állapította meg, hogy Ophélie Bretnacher halálát fulladás okozta, idegenkezűségre, bűncselekményre utaló nyom nem merült fel. Ezt utóbb a Franciaországban megismételt boncolás is megerősítette. A lány szülei azonban elutasították azt a feltételezést, hogy gyermekük öngyilkos lett volna. "Mielőtt levonnánk a végső következtetéseket (a halál okát illetően), bizonyos eljárásokat még el kell végezni" - állítja Francis Bretnacher.

A család elsősorban arra szeretne választ kapni, vajon a szórakozóhelyről hazafelé tartó diáklány nem azért változtatta-e meg szokásos útvonalát, mert követték. A szülők azt is kifogásolják, hogy a mobiltelefon-hálózatnak a Lánchíd közelében rögzített adatait nem elemezték a nyomozás során.

A Reimsben megjelenő L' Union című francia regionális lap (Ophélie Bretnacher egy reimsi egyetem hallgatójaként cserediákként érkezett Budapestre) szerint a család egyszerűen nem tudja elviselni "a párizsi ügyészség tétlenségét, amelyet úgy tűnik, lebénítottak a Magyarországon elvégzett nyomozás hiányosságai".

A család azt reméli, amellett, hogy a feljelentés után betekintést nyerhet azokba a dossziékba, amelyekhez eddig nem férhetett hozzá, ellenőrizheti azt, hogy a kérdések ügyében alaposabb nyomozás történjen a nemzetközi jogsegélyre irányuló megkeresés keretében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.