galéria megtekintése

Ön is savat kortyolgat egész nap?

2 komment

P. N.
NOL

Tényleg sokkal jobb az agávészirup a kristálycukornál? Aki este hat után nem eszik, az nemcsak karcsú lesz, de rendesen ki is tudja pihenni magát? A mobiltelefonra letöltött alvásciklus-figyelő helyes diagnózist állít fel? Mindhárom kérdésre ugyanaz a válasz.

Melegben könnyebb az ízületeket túlfeszíteni
Melegben könnyebb az ízületeket túlfeszíteni
Mike Blake / Reuters

A különböző egészségmegőrző hóbortok gyakran ellentmondanak egymásnak. Ott volt például a nagy felhajtás a gyümölcslevek magas cukortartalma miatt, miközben az egyik legnagyobb trend jelen pillanatban a préselés. Az ember a végén már azt sem tudja, hogy akkor most mi egészséges, és mi nem.

Szakértők szerint ráadásul sok egészségesnek mondott trend is több veszélyt rejteget, mint amennyi előnnyel rendelkezik az ember számára – írja a Daily Mail, amely több brit orvosprofesszorral és egészségügyi szaktekintéllyel is konzultált a témában, illetve górcső alá vett néhány divatos étkezési, illetve életmódbeli szokást.

 

Hot jóga

A 40 Celsius-fokos teremben végzett jógaórákat olyan hírességek nevével reklámozzák, mint Andy Murray teniszező vagy Gwyneth Paltrow színésznő. A hot jóga egyesíti magában a hajlékonyságot fokozó nyújtást, az izomfejlesztést és a kardiót. Előnyei közt tartják számon, hogy az erőteljesebb verejtékezés miatt a test gyorsabban szabadul meg a méreganyagoktól, jól megdolgoztatja a kardiovaszkuláris rendszert, illetve hogy a magasabb hőmérsékleten az izmok és ízületek lazábbak, nincs szükség hosszas bemelegítésre. És pont ez vele a probléma – állítják gyógytornászok.

Ebben a felmelegedett állapotban ugyanis az ember hajlékonyabbnak érzi magát, mint amilyen valójában, ezért könnyen túlfeszítheti az ízületeit. A lapnak megszólaló fizikoterapeuta, Sammy Margo látott már súlyos térdsérüléseket, kiszaladt porcokat és szalagszakadást, amit egy-egy jógapóz kitartása okozott.

„Természetes" cukor

Amióta a fehér cukor közellenségnek lett kikiáltva, azóta keresik az édes ízek szerelmesei az egészségesebb alternatívát, azonban sok „természetes" cukor ugyanolyan hatást gyakorol a szervezetre, mint a közönséges kristálycukor. Agávé- és rizsszirup, méz és nádcukor – a testnek egyre megy, nem tudja megkülönböztetni őket (a cukoralkohollal és a steviával más a helyzet), mert alapvetően ugyanarról a glükózról, illetve fruktózról van szó – figyelmeztet Sian Porter dietetikus.

Egészségesebb, mint a répacukor, de nem diétás
Egészségesebb, mint a répacukor, de nem diétás
Shamil Zhumatov / Reuters

Bár energiaértéküket tekintve az alternatív cukrok jobban jöhetnek ki az összehasonlításból, mint a répacukor, sokból közülük nagyobb mennyiségre is van szükség a megszokott édes íz eléréséhez. A túlzott kalóriabevitel pedig hízáshoz vezet, származzon az bármilyen élelmiszerből.

Cukorhelyettesítő kiválasztásakor ezért körültekintőnek kell lenni és tájékozódni az alternatívákról. Fontos figyelembe venni például a glikémiás indexet is, vagyis hogy az adott édesítő milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. A cukoralkoholokról jó tudni, hogy az arra érzékenyeknél hasmenést okoznak, ezért fokozatosan szabad csak bevezetni az étrendbe, amíg az emésztőrendszer hozzá nem szokik.

Este hat után koplalás

A tényeknek egyik legmakacsabbul ellenálló fogyókúrás tévhit, hogy este hat után már nem szabad enni. Aki így tesz, az ugyan tapasztalhat súlycsökkenést, de nem valószínű, hogy zsírból fogy. Éhezés hatására a szervezet előbb az izomzatot kezdi lebontani, mert azt energiaigényesebb fenntartania, mint a túlélést biztosító zsírraktárakat. Ám ez csak az érem egyik oldala.

Aki éhesen fekszik le aludni, annak aligha lesz jobb éjszakája, mint annak, aki degeszre zabálja magát nehéz vagy fűszeres ételekkel.

A fehérítéstől sárgul csak igazán a fog
A fehérítéstől sárgul csak igazán a fog
Eric Gaillard / Reuters

Neil Stanley független alváskutató szerint a lefekvést megelőző három órában már valóban óvatosabban kellene falatozni, de ez nem egyenlő az éhezéssel. A doktor könnyű, fehérjedús táplálékot ajánl, a szénhidrátokkal viszont érdemes spórolni, és nem csak a plusz kilók miatt.

„Nincs olyan mágikus élelmiszer, ami biztosítja a jó alvást" – mondja dr. Stanley, aki példának hozza fel a sokat emlegetett banánt, mint triptofánforrást. Ez egy olyan aminosav, ami a pihentető alvásért felelős melatonin termelődését segíti elő, ám ez a folyamat nem megy végbe olyan gyorsan, hogy az befolyásolja egyetlen éjszaka minőségét, a banán ráadásul magas cukor- és kalóriatartalmú gyümölcs. Egyébként elég sok fehérjeforrás is tartalmaz szép adag triptofánt – még a hamburger is.

Fognyűvő herbatea

A herbateákat a magas kalóriatartalmú üdítők, a cukros, tejes kávé és feketetea kiváltására alkalmas italként szokták ajánlani, ám a forró citromos ital szürcsölgetésének van egy nagyon is jelentős negatív következménye.

Lehet, hogy a diétába nagy segítség, de egyes herbateáknak a fogakra nézve szörnyű hatásuk van a magas savtartalmuk miatt, a hozzá adott citrom pedig különösen savas - figyelmeztet Damien Walmsley professzor, a British Dental Association tudományos tanácsadója.

Savas közegben a fogat borító, védő funkciót betöltő zománc mikroszkopikus szinten elkezd feloldódni. Ha a zománcréteg sérül, a fogak érzékennyé válnak, ami igen fájdalmas.

Egy óra erózió. A herbatea is savas
Egy óra erózió. A herbatea is savas
Anwar Mirza / Reuters

Minden alkalommal, amikor valami savas ételt vagy italt fogyasztunk, a fogak nagyjából egy órán át ki vannak még téve az eróziónak. Ez nem jelent nagy problémát egy főétkezés után, ám ha valaki az étkezések között üdítőt, kávét, teát, vagy csak citromos vizet kortyolgat, megeszik egy-egy almát vagy narancsot, aztán balzsamecetes salátát fogyaszt ebédre, majd este még megiszik egy pohár vörös bort is, egész nap fenntartja ezt a savas közeget a szájában.

Andrew Eder professzor, aki helyreállító fogászatot oktat a Londoni Egyetemen, arra is felhívja a figyelmet, hogy az étkezést követő egy órán belül fogat sem szabadna mosni, mert a dörzsölés csak ront a helyzeten, a savas közegben oldódó fogzománc pusztulására a sikálás csak rásegít.

Fogfehérítő házi praktikák

Ha a jó kis savas italok szürcsölgetésével nem is vágja valaki haza idő előtt a fogait, házi fehérítéssel még megteheti. Az interneten olyan praktikák közül lehet válogatni, mint a sóval és szódabikarbónával, citrommal vagy szétzúzott eperrel való fogmosás.

Eder professzor szerint ugyan a savas (és a fog színénél sötétebb) dörzsanyagok lemosása után a fog átmenetileg világosabbnak tűnhet, hisz megtisztult a szennyeződésektől, de ez inkább csak optikai csalódás. Ellenben ha gyakran éri a fogzománcot efféle támadás, az idővel elkopik és felszabadul az út a színező anyagok előtt a porózus dentinréteghez. Így lesz a kicsit sárgás fogsorból nagyon sárga, illetve szürke, ráadásul tartósan.

Vitamin-túladagolás

Millióan hiszik, hogy a nagy dózisú mesterséges (tehát nem élelmiszerekből érkező) vitaminpótlás egészségmegőrző és immunerősítő hatású, holott a legtöbb esetben csak pénzkidobásról van szó, mivel a fölösleges vitaminok felszívódás nélkül távoznak a szervezetből.

Ez azonban csak a kisebbik baj – mondja Aidan Goggins gyógyszerész, táplálkozástudományi szakember a brit lapnak: a nagyobb probléma az, hogy a vitamin-túladagolás fokozza bizonyos betegségek kialakulásának a lehetőségét.

A patikusok felelőssége is, hogy ne kapjunk a szükségesnél nagyobb dózisokat
A patikusok felelőssége is, hogy ne kapjunk a szükségesnél nagyobb dózisokat
Fred Prouser / Reuters

„Egyszerre nagy dózisban beszedni egy bizonyos tápanyagot kicsit olyan, mint orosz rulettet játszani az egészséggel" – mondja Goddins, hozzátéve: ma már tudjuk, hogy a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok is túladagolhatóak, és egy bizonyos mértéken felül megbetegíthetnek.

Összefüggést találtak például az E-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők rendszeres, nem orvosi javallatra való szedése és a szívbetegségek, illetve a rák kialakulása között. A túl sok cink (melyre egyesek idővel immunisak lesznek) a réz felszívódását akadályozza, így csökkenti annak szintjét a vérben. A réz az egészséges vörösvérsejtek kialakulásában és a csontképződésben játszik pótolhatatlan szerepet.

Nemcsak az internetről rendelt „gyanús" szerekkel kell óvatosnak lenni, de a patikusok felelőssége is, hogy ne adjanak ki a szükségesnél nagyobb adagot – véli Aidan Goggins.

Tenyérnyi alvásmonitorok

Nagyon népszerűek azok a mobiltelefonra letölthető applikációk, melyek állítólag képesek nyomon követni az alvási ciklusokat, és éppen akkor ébresztenek fel, amikor az ember már eléggé, de még nem túlságosan kipihent. Emellett „diagnosztizálják" is az alvásminőséget. Stanley szerint ezek a programok maximum 30-35 százalékban lehetnek pontosak.

Az appok azt figyelik, hogy az ember mennyit és milyen intenzíven mocorog álmában, és ebből von le következtetéseket. Ezzel szemben egy alvásklinikán a műszerek az agyi aktivitást és a szemmozgást is mérik, így tudnak pontos diagnózist felállítani.

Stanley szerint bár a mobiltelefonos programok inkább csak játékok, ha valaki mégis túl komolyan veszi az értékelésüket, annak az aggodalom miatt valóban kialakulhatnak alvásproblémái.

A szakértő ajánl egy pofonegyszerű módszert, mellyel bárki lemérheti, hogy vannak-e alvásproblémái: akinek délelőtt 11 órakor nem ragad le a szeme és nem nyűgös, az eleget és jól aludt. Ez az a csúcsidőszak, amikorra az ember már kiheverte a felkelést, és belevetette már magát a napi teendőkbe. Ha már ebéd előtt nehezen megy a koncentrálás, akkor az alvás hossza vagy minősége tényleg nem volt kielégítő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.