Olimpiai sport lehet a lovagi torna

Az Angol Kulturális Örökségvédelmi Alap azért lobbizik, hogy Tokióban már a középkori sportban is lehessen indulni, és ahogy ők fogalmaznak: halálosan komolyan gondolják.

A közel 400 angol történelmi épületet, emlékművet és egyéb helyeket kezelő alap feltett szándéka, hogy 2020-ban már az olimpián is vívjanak meg a lovagok, ahogyan a sport virágkorában, VIII. henrik uralkodása alatt.

Az örökségvédelmi alap az általa kezelt kastélyokban számos lovagi tornát rendez nyaranta. Állításuk szerint a XXI. századi lovagok fittség, rugalmasság és ügyesség dolgában nem maradnak le más sportolóktól - írja a The Telegraph.

Az Angol Kulturális Örökségvédelmi Alap szerint ez az első angol nemzeti sport, egyben az egyik legrégebbi lovassport. Az indulók 20 kilogrammos páncélt viselnek, 3,7 méteres lándzsával vágtáznak a lóháton az ellenfelük felé  majdnem 50 kilométer per órás sebességgel.

A lovagi torna egy fajtája az amerikai Marylandben az állam hivatalos sportja, de a középkori bajvívás Belgiumtól Új-Zélandig ismert.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatja az újításokat a Játékok programjában. A tokiói olimpián öt új sportág került be: a karate, a görkorcsolya, a hegymászás, a szörf, a baseball.

– Halálosan komolyan gondoljuk – jelentette ki a The Guardiannak Lucy Hutchings, az alap projektvezetője. – Ez egy nagyon látványos sport. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.