Mástól születhetett Czeizel Endre utolsó gyereke

A tavaly augusztusban elhunyt genetikus családi viszonyai még halála után is tovább bonyolódnak. A professzor legkisebb gyermekének, Fanninak fogantatásával kapcsolatban merült fel több kérdés, miután a spermadonor adatait tartalmazó lapon nem Czeizel neve és adatai szerepelnek.

Életrajzi könyvében Czeizel Endre azt írta, hogy nem szeretett volna újabb gyereket 43 évvel fiatalabb párjától a 2006-ban született András után. Az akkor a hetvenes éveiben járó férfinak három gyereke született első házasságából, egy pedig utolsó, házasságon kívüli kapcsolatából.

A fiatal nő testvért akart a kisfiúnak. Kompromisszumként a genetikus lefagyasztatta a spermáját azzal, hogy a nő az ő halála után, ha még akkor is úgy gondolja, felhasználhatja. A leukémiában szenvedő férfi azonban a vártnál hamarabb nézett ismét apai örömök elé. 

"Az első hat hónapos kemoterápia után visszaállt korábban kialakított életrendünk" - számolt be életrajzában. "Biztos voltam fogamzóképtelenségemben. Mégis, (...) egyszer csak arról tájékoztatott, hogy várandós. A hír hallatán, hogy újra apa leszek, kiborultam (...). Később azt gondoltam, hogy az ilyen körülmények között fogant magzat úgysem marad meg. Megmaradt. 2014 augusztusában megszületett (...)."

Az ekkor született gyerek, Fanni fogantatásával, a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban különös dolog derült ki: annak idején a spermadonor beleegyezői nyilatkozatára nem a genetikusprofesszor, hanem egy másik férfi adatai és neve, továbbá aláírása került.

Czeizel Endre párja, Dóra a férfi hagyatéki tárgyalásán jelezte, hogy két gyermeke nevében tart igényt a Czeizel-vagyon egy részére. A bekért dokumentumokon szereplő adatok azonban a Blikk informá­ciói szerint a kisebbik gyerek ese­tében nem stimmeltek.

"Tudomásunk szerint a feljelentést okirat-hamisításért az elhunyt egyik hozzátartozója tette. Az eljárás ismeretlen tettes ellen folyik" – nyilatkozta a lapnak egy hatósági forrás. Vizsgálják azt is, hogy a lombikprogramot működtető klinika vezetése tudott-e az okirat-hamisításról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.