Obama kioktatta a Sonyt

Az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy a Sony Pictures nagy hibát követett el, amikor úgy döntött, hogy nem mutatja be a legújabb filmjét. Az Interjú című vígjátékot azért nem vetíthetik az amerikai mozik, mert a céget észak-koreai hackerek támadták meg a film cselekménye miatt.

„Átérzem az aggodalomat, amivel most szembenéznek. Ezzel együtt mégis azt kell hogy mondjam, véleményem szerint igenis hibáztak"- fogalmazott Obama a pénteki sajtókonferencián, majd kijelentette, hogy: „Ne engedjük, hogy így folyjanak a dogok."

A nyilatkozatra pár órával azután került sor, hogy az FBI hivatalosan megerősítette az információt, miszerint a kibertámadásért Észak-Korea a felelős - írja a CNN.

Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, a filmvállalat elleni novemberi támadás során a hackerek megszerezték az egyik Sony alkalmazott személyes adatait, és ezeket használva fértek hozzá a kényes információkhoz. A Guardians of Peace hackercsoport december elején több, még be nem mutatott filmet, a cég levelezéseit, valamint a munkatársak társadalombiztosítási és fizetési adatait is közzétették.

Az elnök Kim Dzsong Unra utalva éles hangon kiállt amellett, hogy az amerikai társadalom nem engedheti meg holmi sehonnai diktátornak, hogy cenzúrát erőltessen rá. „Ha valaki képes megfélemlíteni bennünket és elérni, hogy töröljük egy vígjáték bemutatását, képzeljük csak el, hogy mihez kezd majd, amikor egy dokumentumfilm vagy egy híradós riport láttán érzi találva magát"- majd egyértelműen leszögezte azt is, hogy: „Mi nem ilyenek vagyunk. Amerika nem ilyen."

A kormányügynökségek egyébként már a Fehér Ház elé is tárták a válaszlehetőségek listáját. A skála széles és magában foglalja az esetleges gazdasági, pénzügyi szankciókat is. Azonban tisztviselők szerint az, hogy Észak-Korea felkerüljön a terrorizmust támogató országok listájára, nincs napirenden.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.