Nyuszikából nyúlpörkölt

Nem is választhatott volna megfelelőbb alkalmat a húsvét előtti hétnél és jobb helyszínt a pest megyei Kartal nyúltelepénél a Fehérkereszt Állatvédő Liga és a Nyúl Terméktanács, hogy illusztrálják, miért nehéz közös nevezőt találniuk a tenyésztőknek néhány állatvédővel: a társadalom elszakadt attól folyamattól, amelynek során nyúlpörkölt lesz a házi kedvenc nyuszikából.

Elhangzott: a radikális szervezetek (mint a Négy Mancs) és a híradások (mint a svéd televízió libatépős riportja) a társadalom sokkolására építenek, sokszor igaztalan vádakkal. Módszerük közé tartozik az érzelmi megközelítés, a racionális érvekkel szemben.

– Szakmai értelemben összevegyítik az állatjóléti követelményeket az állatvédelmi szempontokkal – mondta Czerny Róbert állatvédelmi ombudsman. Ezt azért tehetik, mert a társadalom, a fogyasztók nem találkoznak közvetlenül a haszonállatokkal, csak a társállatokkal. Nem szembesülnek azzal, hogy az asztalra került sülhús élő állatból származik. Néhány szervezet a házi kedvenceknek, a társállatoknak kialakított körülményeket kérik számon az állattenyésztőkön. Elfeledkezve arról, hogy az egyik esetben a hús elfogyasztására, étkezési célra tenyésztett élőlényekről van szó, sorsuk a vágóhidakon és a tányérokon teljesedik be, a másik esetben pedig akár ugyanazt az állatfajtát simogatják, becézgetik és megsiratják, még akkor is, ha csak elkóborol. Pedig tudomásul kell venni: nyúlpörkölt lesz a házi kedvencnek is tartható nyuszikákból. Az első esetben az állatjóléti előírásoknak kell érvényt szerezni, hogy a folyamat minden pontja szabályozott legyen.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga szerint – hangoztatta Szilágyi István kurátor–, keresni kell az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokkal az együttműködést. Nem szabad olyan jogi, gazdasági és társadalmi helyzetet teremteni, hogy a haszonállatok tenyésztését, és a húskészítmények forgalmazását más, akár távol-keleti országok vegyék át csak azért, mert hazánkban a gazdasági (állattenyésztő) és a társadalmi (állatvédő) szervezetek nem képesek kommunikálni egymással.

Csuvár Zsolt a terméktanács elnöke elmondta: egy német minőségbiztosítási rendszerhez csatlakozott a Tetrabbit Kft. A német cég kidolgozott egy akkreditációs rendszert, amely az állatjóléti előírások betartását ellenőrzi az EU tagállamaiban. A Magyarországon kilenc telephellyel működő Tetrabbit Kft. közbejöttével anyagi ösztönző rendszert is alkalmaznak: az akkreditáció szintjét teljesítő tenyésztők a felvásárlási árban többlet jövedelmet szerezhetnek: kilónként plusz 5 forintot. Az országban már kilenc telephely működik e szerint, és újabb négy csatlakozik még az idén.

Az állatvédők elégedettek voltak a látottakkal. Ugyanakkor fontosnak tartották, hogy az „önszabályozás” mellett jogszabály is szóljon a nyúltenyésztés körülményeiről. Felhívták a figyelmet arra, hogy az állatvédők, együttműködve az érdekelt termelőkkel – ebben az esetben a Nyúl Terméktanáccsal közösen – többet tehetnek a haszonállatokért.

A terméktanács elnöke Csúvár Zsolt elmondta: az állatvédelmi ombudsmannal együttműködési megállapodást kötöttek, hogy közösen kidolgozzák a nyúltartás szabályait. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériummal is tárgyaltak erről. Reményeik szerint a haszonállatok tartásának szabályairól szóló rendelet mellékleteként – még a nyáron – a közösen megfogalmazott nyúltartási követelményrendszer hatályba lép.

 

A Tetrabbit Kft. újszerű nyúltartási módszereit alkalmazó kartali telepének bemutatóján Sándor Ferenc (b) a Kft. ügyvezető igazgatója magyaráz Czerny Róbert állatvédelmi jogásznak, állatvédelmi ombudsmannak.
A Tetrabbit Kft. újszerű nyúltartási módszereit alkalmazó kartali telepének bemutatóján Sándor Ferenc (b) a Kft. ügyvezető igazgatója magyaráz Czerny Róbert állatvédelmi jogásznak, állatvédelmi ombudsmannak.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.