Nincs hányásos-hasmenéses fertőzés Szegeden

Alapvetően mindent rendben találtak a szakemberek a szegedi nagyállomáson és annak környékén tartott közegészségügyi szemlén – közölte a Csongrád megyei tisztifőorvos csütörtökön a helyszínen.
Bosnyákovits Tünde közölte, az ellenőrzésre a budapesti Nyugati pályaudvaron kedden észlelt nagyszámú emésztőrendszeri megbetegedés miatt volt szükség, mivel Szegedről naponta 700-800 migráns utazik vonaton a fővárosba.

A szegedi állomás előtti terület - ahol a migránsok ellátását segítő önkéntesek dolgoznak - higiéniai állapota megfelelő. Az önkéntesek faháza és az abban működő hűtőszekrények tiszták, ezeket rendszeresen takarítják, és ennek dokumentálása is előírásszerű - mondta a tisztifőorvos.

Hozzátette: azt is megvizsgálják majd, hogy az élelmiszer, amelyet az önkéntesek a menekülteknek biztosítanak, biztos forrásból származik-e és minden előírásnak megfelel-e.

A MÁV munkatársainak tájékoztatása szerint az elmúlt három hétben a Budapestre közlekedő szerelvényeket az általános takarításon kívül fertőtlenítik is.

A vasúti kocsikból egy járványügyi szakember mintákat vett, ezek tenyésztési eredménye egy hét múlva várható - mondta Bosnyákovits Tünde.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, egyértelmű, hogy a fővárosban észlelt hányásos-hasmenéses fertőzés Szegeden nem bukkant fel. A vasúttárasság és az önkéntesek is folyamatos megelőző tevékenységet végeznek.

Szőke-Tóth Ágnes, a migránsokat segítő egyik önkéntes újságíróknak elmondta, hogy az állomáshoz érkező minden csoport után összeszedik a szemetet, és fertőtlenítik a padokat, a kézmosókat, a közterületet.

Közölte, emésztőrendszeri megbetegedéssel az állomásra érkezők között nem találkoztak, a menekültek jellemzően kimerültek, a kánikula idején pedig gyakoriak voltak a kiszáradásos, napszúrásos esetek, az érintettek helyben vagy az egyetem sürgősségi osztályain megkapták a megfelelő ellátást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.