Nem városi legenda a dartmoori bestia

Évtizedekig a szakértők és a rendőrség kórusban tagadták az ország nyugati részéből érkező, portyázó pumákról szóló bejelentések valódiságát. Kiderült, hogy ők tévedtek.

A devoni Dartmoor Állatkert tulajdonosa, Benjamin Mee ismerte be, hogy még az ő ideje előtt, a nyolcvanas években több pumát is szabadon engedtek errefelé. Állítása szerint harminc éve barangolnak nagymacskák a környéken – számolt be a Daily Mail.

Puma - Coloradóban megszokottabb látvány, mint Dartmoorban
Rick Wilking / Reuters

Ez idő alatt több tucat bejelentés érkezett a "dartmoori bestiákról". Az állatok a környező vidéken éltek, a tanyák állatait támadták meg, vagy a falvakban, a szemétben kerestek ennivalót. 

"Az 1980-as években pumákat engedtek szabadon Sparkwell környékén. A helyiek többször látták is az állatokat egészen 2010-ig. Én magam is láttam az egyik pumát a falu felé bandukolni, nem sokkal az után, hogy 10 éve megvásároltam az állatkertet" – vallotta be Benjamin Mee. 

Ha lehet hinni a szemtanúknak, más nagymacskák is kiszabadulhattak a rácsok mögül: a 75 éves Herman Welch azt állítja, hogy egy fekete párduc vetődött az autója elé 2004-ben, közel az állatkerthez. A plymouth-i férfi a rendőrséget és az állatkertet is felkereste a történetével, de senki nem hitt neki. "Sparkwell felé vezettem épp, amikor ez a dolog elém ugrott, alig két méterre tőlem. Megállt, rám nézett és elfutott az erdő felé. Egy ideig vártam és reménykedtem, hogy más autós is volt a közelben, de épp senki nem járt arra" – panaszolja a helyi férfi. "Amikor aztán odaértem a golftanfolyamra és elmondtam, hogy épp most láttam egy tetves párducot kiugrani elém, minden barátom kinevetett és bolondnak nevezett."  

Szerinte a gazdák nem akartak nagy hűhót csapni, ha most kérdeznék őket, akkor le is tagadnák a dolgot, de azokban az években sok állatot vittek el a tanyákról a pumák. A kérdést aztán a 2010-es különösen hideg tél oldotta meg, ami után nem látták többet a pumákat.

"Véleményem szerint két teljes pumageneráció élt a lápban egészen hat évvel ezelőttig, amikor a hideg miatt valamennyi állat elpusztulhatott" –  mondta Benjamin Mee, akinek sokkal aktuálisabb gondjai is akadnak, mivel még mindig nem találják az állatkertből több mint két hete megszökött hiúzt.

Flaviu még szökésben
Flaviu még szökésben

A kétéves Flaviu rögtön a megérkezése után kirágta magát a kifutójából és meglépett. Próbáltak csapdákat és csalétkeket kihelyezni, de az állat, úgy tűnik, egyedül oldja meg az étkezését. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.