Vida Ildikóval a Rádiókabaréban sem lehet viccelni

Friss kabaréval kedveskedett követőinek szerdán Varga Ferenc József Karinthy-gyűrűs humorista a legnépszerűbb közösségi oldalon. A jelenet, melyet két kollégájával ad elő, André Goodfriend a NAV-nál címet viseli és eredetileg a közszolgálat média szilveszteri Rádiókabaréjába készült, ám a bíztató kezdet ellenére oda még sem kellett.

A fiktív történet szerint André Goodfiend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője besétál NAV-hoz és az elnökkel szeretne beszélni. Ő angolul próbálkozik, a titkárnők viszont nem boldogulnak az idegen nyelvekkel, ami félreértéseket szül, olyannyira, hogy a nők végül kihívják a biztonsági őrt. A kabaréban Vida Ildikó egyébként nem kap szerepet, csak a nevét említik.

„A legkevésbé sem hibáztatom a Rádiókabaré jelenlegi vezetését, mert most kerültek oda és nyilvánvalóan szeretnék a helyzetüket megőrizni. Én ezt teljes mértékig megértem" –nyilatkozta lapunknak Varga Ferenc József.

Az ügy előzményéről elmondta, hogy december 2-án még úgy tűnt, be fog kerülni a szilveszteri műsorba a kabaréja, ám 9-én már azt közölték vele, hogy nem merik bevállalni, mert a „rádió vezetése nem örülne neki". Mikor ez kiderült, a humorista úgy döntött, nem hagyja veszni a számot és félrevonult két kollégájával, Aradi Tiborral és Vida Péterrel előadni a jelenetet, amit mobiltelefonnal rögzítettek. A felvétel minden szempontból jogtiszta, a saját telefonommal vettem fel, a jelentet én írtam – szögezte le Varga.

Hogy miért tartották éppen ezt a darabot túl durvának a rádiónál, az előtt a humorista is értetlenül áll, mert mint mondja, szoktak ennél sokkal keményebben is fogalmazni. „A jelentben nem állítottam olyanokat, hogy André Goodfriend hazudott, olyat meg pláne nem, hogy Vida Ildikó korrupt lenne" – mondta Varga Ferenc József.

A humorista, aki több hasonló témájú kabarét is írt már és húsz éve van a szakmában, úgy véli, hogy ez is csak egy nyelvi paródia, egy „minden tekintetben ártalmatlan bohóctréfa".

Varga az Orbán-kormánnyal kapcsolatos kritikáit egyébként sosem rejti véka alá, a közösségi médiában és hivatalos weboldalán is felvállalja, ha valami nem tetszik neki. Mint meséli, ennek ellenére az aktuális közönség jobboldali érzelmű nézői sem szokták nemtetszésüket kinyilvánítani, leszámítva azt az egy-két embert, akinek „nincs túl fejlett humorérzéke".

Arra a kérdésünkre, hogy nem fél-e attól, hogy ezek után nem hívják a Rádiókabaréba vagy politikai retorzió éri, Varga azt felelte: „ha ez történik, akkor egy nagyon furcsa világban élünk és komoly magyarázatra szorulna, hogy miért."

Más műsorszámokkal Varga egyébként szerepelni fog a kabaréban, de ez lett volna most a legaktuálisabb. Hogy éppen erre nem tartottak igényt, az Varga Ferenc József szerint azért van, mert mostanság eleve a súlytalanabb számoknak örülnek a Rádiókabaréban.

Az ügyben megkerestük az MTVA Sajtóosztályát is. Mint írták, a Rádiókabaré szerkesztősége három jelenetet kapott Varga Ferenc Józseftől, s ebből egyet, annak színvonala miatt nem szerkesztettek be a műsorba.

Ennek ellenére fenntartják, hogy a munkakapcsolat a humorista és a szerkesztőség között kiváló, Varga Ferenc József munkájára pedig a továbbiakban is számítanak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.