Többé már nem tilos a házasságtörés!

Hatályon kívül helyezték csütörtökön Dél-Koreában azt az 1953-as törvényt, amely a házasságtörést bűncselekménynek minősítette, és akár két év börtönbüntetésre ítélte a csalfa hitveseket.

„Ha erkölcstelennek tartjuk is a házasságtörést, az államnak nem szabad beleavatkoznia az emberek magánéletébe" – mondta Park Han Chul bíró, miután a kilencfős testületből heten alkotmányellenesnek találták a házasságtörést tiltó törvényt.

Dél-Korea azon három ázsiai ország egyike volt eddig, ahol bűncselekménynek minősült a házasságtörés. Az 1953-ban hozott törvény alapján 2008 óta 5500 embert ítéltek el, azonban az elítéltek nagy része megúszta a börtönt. „Az utóbbi időben kifejezetten ritka, hogy valakit börtönbüntetésre ítéljenek hűtlenségért" - idézi a BBC Lim Ji-bongot, a szöuli Sogang Egyetem jogászprofesszorát, aki megjegyezte, hogy egyre csökken a vádemelések száma is.

Az alkotmánybíróság döntése alapján a folyamatban lévő eljárásokat automatikusan felfüggesztik, azok pedig, akiket korábban hűtlenkedésért elítéltek, ügyük újratárgyalását kérhetik.

Nem mindenki örül azonban a fejleményeknek. Van, aki szerint a törvény hatályon kívül helyezése bujaságra ösztönzi az embereket - ezt gondolja Ahn Chang-Ho bíró is, aki a tárgyaláson felolvasta különvéleményét. Mint mondta, a törvény a családi erkölcsök kulcsfontosságú védelmezője volt, melynek mellőzése "züllési hullámhoz vezet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.