Negyvenhárom évet bírt ki a magánzárkában

Egy börtönőr megölése miatt ítélték el 1972-ben Albert Woodfoxot, akinek ártatlanságát négy évtizede próbálja bizonyítani az ügyvédje. Mostanra sikerült elérni, hogy a férfi kiszabadulhasson. Két társa már évekkel korábban elhagyhatta a börtönt.

Albert Woodfox az Egyesült Államok történetének leghosszabb magánzárkában letöltött büntetéséből szabadult. Az „angolai hármas” néven emlegetett trió utolsó tagja 1972 áprilisa óta ült börtönben – számolt be szombaton a BBC.

A 69 éves fekete férfinak sikerült elérnie, hogy a Brent Miller halálában játszott szerepét gyilkosságról a kisebb súlyú emberölésre változtassák. Vádalkut kötött az államügyészekkel.

Miller halálának időpontjában Woodfox Louisianában, a hírhedt Angola börtönben ült fegyveres rablásért. A vád szerint hátulról elkapta az őrt, miközben a többiek összeszurkálták fűnyírópengével és házilag barkácsolt börtönkésekkel. Woodfoxot elkülönítették és „meghosszabbított időre magánzárkába zárták. Ügyvédje szerint napi 23 órát töltött elkülönítve mindenki mástól évtizedeken keresztül. 

Woodfox végül beleegyezett, hogy a kisebb bűncselekmények beismerésével vádalkut köt, cserébe a szabadulásáért, de ragaszkodott hozzá, hogy ez nem a bűnösségének beismerése.

„Bár szerettem volna bizonyítani az ártatlanságomat egy új tárgyaláson, az egészségem és a korom miatti aggodalmaim miatt úgy döntöttem, hogy most oldjuk meg az ügyet, és egy kisebb büntetésért kötött vádalkuval szerezzem meg a szabadságomat” – magyarázta pénteken kiadott közleményében. „Remélem, hogy a mai nap eseményei sok másik esemény végére is pontot tesznek.”

Mielőtt a bátyjával együtt elhajtott volna a St. Francisville-i Feliciana megyei börtönből, Woodfox azt nyilatkozta a sajtónak, hogy meg akarja látogatni az édesanyja sírját. Az asszony az alatt az idő alatt halt meg, amíg ő börtönben volt. A temetésére sem engedték el.

Az „angolai hármas” másik két tagja, Robert King és Herman Wallace 2001-ben és 2013 szabadult. Wallace nem sokkal ezután meghalt, miközben az újabb tárgyalására várt. King ítéletét megváltoztatták.

Woodfox és Wallace is tagja volt a Fekete Párducoknak (Black Panthers), annak a feketejogi katonai szervezetnek, amelyet 1966-ban hoztak létre a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni védekezésül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.