galéria megtekintése

Negyven holttest a gödörben

0 komment


Szilvássy József

Fény derülhet hamarosan a 90-es évek hírhedt felvidéki magyar maffialeszámolásainak minden részletére.

Százhetven szlovák kommandós hajtott végre razziákat idén májustól több csallóközi településen. Öt lakásban törvénytelenül tartott fegyvereket, robbanóanyagokat és más veszélyes eszközöket találtak. H. Lehel birtokán, a Dunaszerdahelyhez közeli Csótfán pedig immár másodszor vetették be a markológépet. 2011-ben itt találták meg Raisz Csabának és fivérének, Szilárdnak a tetemét, akik a vád szerint végeztek a közismert maffiózóval, Pápay Tiborral és alvezérei­vel. Ahogy arról a Blikk hétfőn beszámolt, ezúttal néhány méterrel arrébb olyan gödröt tártak fel, amelyben legalább negyven meggyilkolt személyt hantoltak el. Nyolc embert gyanúsítanak emberöléssel, de a telek tulajdonosa nincs köztük.

Szóra bírják a halottakat a szakértők
Szóra bírják a halottakat a szakértők

Lapunk névtelenséget kérő informátorai biztosra veszik, hogy belátható időn belül sikerül felgöngyölíteni Pápay bűnbandája meggyilkolásának minden részletét, a tettesek megnevezésével együtt.

 

A Pápay-klán tíz tagját 1999. már­cius 25-én ölték meg a dunaszerdahelyi Fontána bárban, ahova két álarcos, gépfegyveres férfi hatolt be, és 113 lövéssel végzett az odacsalt bandával. Ők tartották éveken át rettegésben Dunaszerdahely lakosságát, elsősorban a vállalkozókat, akiktől védelmi pénzt követeltek. Aki nem fizetett, annak felgyújtották az üzletét, autóját, többüket megvertek és életveszélyesen megfenyegettek.

Másfél évvel később letartóztatták, majd bíróság elé állították a ­Raisz testvéreket, akiket a fegyverek beszerzésével vádoltak meg, de öt év múlva ítélet híján szabadlábra helyezték őket, mert lejárt a vizsgálati fogságra törvényesen megszabott határidő.

Ekkorra a jól értesültek előtt összeállt a véres mozaik: Pápayékat a helyükre és hatalmas illegális bevételeikre szemet vető Sátor Lajos parancsára végezték ki.

Pribékjei ölték meg a Raisz fivéreket is, nehogy megeredjen a nyelvük. Különös kegyetlenséggel tették el láb alól másik társukat, aki a dunaszerdahelyi bankrablásban zsákmányolt milliókat nem adta le. Őt is Csótfára csalták, halálra kínozták, a holttestét machétákkal feldarabolták, aztán ledarálták és a Kis-Dunába szórták.

Az új keresztapa azonban így sem tudta megfékezni cinkostársait.

K. Krisztián például illegális cigaretták gyártásából és terítéséből bezsebelt, több mint 300 ezer euró­val nem számolt el. 2010. december 2-án Csótfán akarta őt Sátor felelősségre vonni, ám H. Lehel agyonlőtte a főnököt, majd feladta magát. Ő vallott arról, hogy a banda a birtokán olyan hajléktalanokat tüntetett el, akiknek a személyi okmányait és adatait cégek alapítására használták fel. Miután főleg áfacsalásokkal jelentős összegeket vágtak zsebre, agyonlőtték és elhantolták az embereket. Mindezek után H. Lehelt kiengedték.

Egyre többen kérdezik, vajon milyen indokkal, s miként garázdálkodhattak több mint két évtizeden át a maffiózók? Miért csak most razziázott a rendőrség? A választ a most letartóztatott K. Krisztián esete adhatja meg, aki cinkostársainak többször kérkedett azzal, hogy sok tízezer ­euró csúszópénzért magas rangú rendőrök falaznak neki. Szavait többek között az a tény is alátámaszthatja, hogy három évvel ezelőtt más bűncselekmény miatt akarták előállítani, de időben fülest kapott és Magyarországra menekült. Csak nemrég fogták el Győr közelében. Azóta már felfedte rendőrségi patrónusait is. Ezután léptek színre a kommandósok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.