Négy napig biztos nem lesz csúcstámadás a Mount Everesten

Folytatódott szombaton a Mount Everest nepáli oldalán előző nap lezúdult lavina által elsodort hegyi vezetők keresése, a hegymászók pedig megegyeztek abban, hogy négy napra felfüggesztik a csúcstámadásokat a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyén - írja a Reuters hírügynökség.

A serpák mellett helikopterek is az eltűntek keresésére indultak.

"Mindenkit nagyon megráztak a történtek itt az alaptáborban. Néhány mászó összepakolt és bejelentette, hogy levonul a hegyről" - idézi a hírportál Tim Rippel hegymászót, a Peak Freaks Expedíció tagját, aki blogbejegyzésében arról is beszámolt, hogy az ő serpáik szerencsések voltak. Ketten közülök még a lavina lezúdulása előtt öt perccel visszaértek az alaptáborba, ketten pedig ugyan rövid ideig csapdába estek a lavina felett, de épségben le tudtak jönni a hegyről.

A lavina által elsodort serpák tegnap felszerelést szállítottak az alaptáborból az 1-es táborba, és az útvonalakat építették ki.

Expedícióvezetők elmondták: néhány hegyi vezetőt felháborított, hogy a katmandui kormány 400 dolláros temetési segély azonnali kiutalását rendelte el az áldozatok családjának. A biztosítók rendszerint ötezer dollárt fizetnek.

"A kormány semmit sem tesz a serpák jólétéért" - mondta elkeseredetten az egyik tegnapi áldozat hozzátartozója. "Rengeteg pénz folyik be a turistáktól és a mászóktól, de a kormány nem törődik a serpákkal, akik kockára teszik az életüket a családjuk fenntartásáért. A kormánynak gondoskodnia kellene a lavina áldozatainak gyerekeiről és szüleiről."

A Mount Everestre érkező turisták növekvő számban adnak hangot aggodalmaiknak a biztonság hiánya és a környezetszennyezés miatt, ennek ellenére Nepál jövőre csökkenteni szeretné a turisták által fizetendő díjat.

Jéglavina sodorta el az embereket

A Reuters hírügynökségnek az egyik hegymászó, Adrian Ballinger azt nyilatkozta, a tegnapi tragédiát jéglavina, nem pedig a gyakrabban előforduló hólavina okozta. Lakóház méretű jégtömbök szakadtak le, ezek akár évtizedekig ott maradhatnak, de akár egy nap alatt el is tűnhetnek - mondta a szakember.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.