Napvédelem, természetesen

Végre itt a jó idő és nincs is jobb, mint kimenni a szabadba: kirándulni, sportolni vagy csak egyszerűen napozni. A napvédelem fontosságát azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanis bőrünk védtelen a káros UV-suigarak ellen.

A túl sok napozás nem egészséges, kiszáradáshoz és leégéshez vezet, mértékkel és persze megfelelő védelemmel viszont kifejezetten egészséges. A napkultusz az emberiséggel egyidős, napistenek mindig is voltak, de az emberek jó ideig csak távolról tisztelték a sugárzó égitestet.

A tenger és a selymes homok turisták millióit vonzza
A tenger és a selymes homok turisták millióit vonzza

Egészen a múlt század elejéig a társadalom krémje az alacsonyabb osztyálokkal azonosította a barna bőrt. A szépen lebarnult bőr imádatatát végül Coco Chanel hozta el, a legendás divattervező maga is imádott napozni. Az 1920-as évektől az arisztokraták is átpártoltak a napozáshoz, mert ekkor már az egzotikus, napfényes tájakra tett utazásokat, vagyis a luxust azonosították a barna bőrrel.

Később, a testkultusz tovább erősítette a barna bőr iránti igényt, a sötétebb tónusú bőr alatt ugyanis látványosabban feszülnek az izmok. A 80-as, 90-es években napfürdőzők ezrei égették magukat a napon vagy szoláriumok fénycsövei alatt. A barnaság ideje sosem járt le véglegesen, hol a világosabb, szeplős, hol a csokibarnára sült bőr a divat. A napozás szabályait azonban mindig be kell tartanunk, ha el akarjunk kerülni a veszélyes mellékhatásokat, úgymint a bőr idő előtti öregedése, a ráncok, a foltok vagy a melanóma.

A barnulás képlete

A nap ultraibolya sugarai közül az UVA és az UVB éri el a Földet, az UVC-t az ózonréteg visszatartja, ez utóbbi a legerősebb a három közül. A hosszú hullámhosszú UVA sugárzás egészen a bőr irharétegéig elhatol, hatására a bőrben található kollagén károsodik, ezért a bőr gyorsabban öregszik. Az UVB sugárzás eredménye a hosszú távú barna bőrszín, mivel a rövid hullámhosszú sugarak a bőrünk felszínét érik. A bőr szarurétege festékanyagot, a bőr színéért felelős melanint kezd termelni, így próbál védekezni az UVB-sugarak ellen. A barnulás tehát nem más, mint a szervezet védekező reakciója a nap káros sugaraival szemben.

Nem minden ember bőre reagál azonosan a napfényre és képes azonos mértékben lebarnulni. A fototípus azt határozza meg hogy az adott egyén bőre hogyan reagáll a napsugárzásra, eszerint hat különböző bőrtípust különböztetünk meg. Minnél alacsonyabb fototípusba tartozik valaki - különössen az első, második, harmadik -, annál magassab fényvédelmet szükséges használnia. Az első típus a tejfehér bőrű, gyakran vörös hajjal. Ő mindíg leég, soha nem barnul, sok szeplője és anyajegye van. A második a halvány bőrű, szintén mindíg leég, ritkán enyhén barnul és szeplősödésre hajlamos. A hármas típusnak enyhén barna bőre van, néha leég, de képes közepes barnaságra, van néhány szeplője. A négyes matt bőre soha nem ég le, mindíg sőtétbarnára barnul és egyáltalán nem szeplősödik. Az ötös sötét bőre soha nem ég le, mindíg nagyon sötét barna lesz, szeplő nála sme fordul elő. Az utolsó, hatodik típusnak fekete bőre van és soha nem ég le.

Csak óvatosan a naptejekkel is

A napvédőkön a faktorszám azt mutatja, hányszorosára nő a bőr védekezőképessége a napozás alatt, vagyis mennyivel több idő tölthető a napon leégés nélkül. Egy négyes faktorú napvédelemmel például négyszer annyi időt lehet leégés nélkül napozni, mint nélküle. A boltok polcain rengeteg extramagas faktorszámú naptej van,viszont fontos tudni, hogy elhanyagolható különbség van egy 15-ös és egy 40-es faktorú termék között: a kisebb faktorszámú 93-94 százalékos védelmet jelent az UVA és UVB sugarak ellen, a 40-es ennél alig nagyobbat, 97,2 százalékosat.

A napsugarak elleni védelem mellett fontos kérdés, hogy a naptejek felszívódásuk során milyen vegyi anyagokat juttatnak a bőrbe. Az egyik kísérletben például egereknek adtak be hatalmas adag UV fény elnyelő hatású oxibenzont, mely anyag gyakran előfordul a napvédő krémekben. A kutatók ösztrogén-hatást mutattak ki, ami felgyorsíthatja a daganatos sejtek növekedését. Svájci vizsgálatok szerint a naptejekben az UV-sugarakat szűrő anyagok a bőrőn át felszívódva hatással lehetnek a bőr egészségére, a csontsűrűségre és az agy működésére is. A naptejek és -krémek alkotóinak bőrön átjutásáról azonban nincsen elegendő adat, ráadásul hatásukat általában egészséges személyeken vizsgálták. A naptejek többnyire tartalmaznak tartósítószereket, például parabéneket, ezeknek pedig a gyanú szerint szerepük lehet a rák kialakulásában. A hatályos EU szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0.4% lehet.

Segítség a természetből

Kinek-kinek a maga döntése, hogy magára keni-e a boltokban kapható napvédőket, azonban tudni kell, vannak káros vegyi anyagoktól mentes alternatívák is. A kakaóvaj köztudottan jó a napozáshoz, a sugarak elleni védeleme körülbelül 5-7-es faktorszámnak felel meg, a kókuszvaj szintén hasonló mértékben óvja a bőrt. Mindkét testvaj segíti a szép, egyenletes barnulást, ám fontos hangsúlyozni, ezekkel a testvajakkal is csak mértékkel lehet bőrkárosodás nélkül napozni.

A napozás előtt fogyasztott sárgarépa vagy sütőtök szebb és tartósabb barnaságot eredményez. Mindkét zöldség béta karotinban gazdag, mely anyag segítti a bőr barnulását. Ne felejtsük azonban, hogy a káros UV-sugarak ellen nem véd!

Szabályok, amelyeket jobb betartani

1. Akár természetes testvajjal vagy bolti krémmel napozunk, kenjük be magunkat 20-30 perccel napozás előtt!

2. Délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljük a direkt napfényt és húzodjunk árnyékba!

3. Vízfelszínről csaknem 100%-ban, homokról, sziklafalról 25%-ban verődik vissza a fény, ezért fokozottan tartózkodjunk a napsugarakat visszaverő felületektől!

4. Egyáltalán ne menjünk a napra, ha olyna gyógyszert szedünk, amely fényérzékenységeet kiváltó összetevőket tartalmaz!

5. A gyerekeket különösen óvjuk, még fürdőzés közben is legyen rajtuk kalap és póló! 


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.