Mount Everest: befejezik a kutatást a további áldozatok után

Újabb, már a tizenharmadik holttestre leltek a mentőalakulatok szombaton a Mount Everest hó- és jégrétege alatt, ahol pénteken lavina sodorta el serpa hegyi vezetők egy csoportját.

Még három embert keresnek, és a kutatók gyorsan dolgoznak az időjárási viszonyok romlásától tartva – közölte vasárnap Maddhu Szunan Burlakoti, a nepáli kormány hegymászási ügyekkel foglalkozó részlegének vezetője. A munkát nehezíti a frissen hullott hó.

Egy másik nepáli illetékes néhány órával később közölte: befejezik a keresést, mert nem tudták megállapítani, hol lehetnek a holttestek, s a hóban nehéz lenne a nyomukra bukkanni. A pénteki katasztrófát kilenc ember élte túl.

A hegymászók megegyeztek, hogy négy napra felfüggesztik a csúcstámadásokat a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyén, amelyről több expedíció is levonul.

A lavina mintegy 5800 méteres magasságban zúdult le a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy nepáli oldalán, azon a területen, amelyet „Pattogatottkukorica-földnek" (Popcorn field) hívnak, a Kumbu gleccserhez vezető részen. Bár viszonylag alacsonyan fekszik, a hegymászók szerint ez az egyik legveszélyesebb része a Mount Everestnek. Hegymászók szerint a tragédiát jéglavina, nem pedig a gyakrabban előforduló hólavina okozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.