Mohácsig mindenhol rekordot döntött a Duna vízszintje

A legnagyobb vízállások - Mohács kivételével, ahol csütörtökön várható a tetőzés - mindenhol meghaladták a korábban valaha mért legmagasabb szinteket - írta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb, szerda déli összesítésében.

Mint kiemelték: annak ellenére, hogy az országot lassan elhagyja az árhullám, a vízügyi szakemberek szerint továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a védművek állapotára és a szükséges védekezési terv végrehajtására. A korábbi árhullámok tapasztalatai rámutattak, hogy a védekezési időszak egyik legfontosabb része az apadás, amikor a nagyrészt földből épült árvízi művek szilárdsága, állékonysága jelentősen csökken. A vízügyi szolgálat szakembereinek a fokozott megfigyelést és a beavatkozásokhoz szükséges erőforrások helyszínen tartását ebben az időszakban is biztosítani kell.

Hozzátették, hogy az OMIT szakvéleménye szerint Budapest árvízzel érintett részein továbbra is indokolt a terület, az utak, közterek zárva tartása, annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult. Felhívták a figyelmet arra, hogy például a Margitszigeten a talaj teljes felázása miatt, akár fakidőlésekre is számítani lehet.

A legfrissebb adatok szerint az országban jelenleg több mint 807 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből rendkívüli a védekezés   538 kilométeren, a Dunán Rajkától a déli országhatárig az állami védvonalakon. Harmadfokon védekeznek mintegy 62 kilométeren, a Rába győr-árpási, győr-koroncói szakaszán, a Marcal győr-koroncói, valamint a koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán, elsőfokon több mint 206 kilométeren a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok-Sióagárd között és a Zagyva középső szakaszán.

A legfrissebb vízállási adatok szerint szerda délre Nagybajcsnál a tetőzés óta már több mint 3 métert apadt a Duna. Itt péntek estétől 907 centiméteren tetőzött a Duna, szerda délben 593 centiméteres volt a folyó vízállása. 

Budapesten már csaknem egy métert csökkent a vízszint. A fővárosban hétfőre virradó éjjel 891 centiméteren tetőzött a folyó, míg szerda délben már 790 centiméteres vízállást rögzítettek. Baján a hajnali 5 órás 989 centiméteres tetőzés óta 7 óra alatt 3 centiméterrel csökkent a vízszint. 

Mohácson csütörtökön 965 centiméteren várják a tetőzést. Itt szerda délben 957 centiméteres volt a Duna vízszintje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.