galéria megtekintése

Mogyorókrém, amiért megőrül az egész világ

1 komment

Puskás Anikó

Nem kifejezetten egészséges, ellenben nagyon finom: immár ötven éve kicsik és nagyon kedvence a jellegzetes üvegben kapható finomság, amiből átlagosan minden két és feledik másodpercben eladnak egyet. Az ínycsiklandó édességből csak tavaly 365 ezer tonnányit faltak fel világszerte és még világnapja is van, február 5-én ünneplik a Nemzetközi Nutella-napot.

A Ferrero Rocher-t, a Pocket Coffee-t, a Mon Chérit, a Tic Tacot vagy a Kinder csokit mindenki ismeri, ám mégis a Nutella az 1946-ban alapított Ferrero legismertebb terméke. A cég amúgy a mai megmaradt annak, aminek indult, vagyis családi vállalkozásnak, igaz mostanra világszerte húsz gyárukban 30 ezer embert foglalkoztatnak. A húszból tízben gyártanak Nutellát: Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Oroszországban, Törökországban, Brazíliában, Kanadában, Mexikóban és Ausztráliában.

A Nutella története még 1964-ben kezdődött az akkor még kis észak-olaszországi családi pékségben, Alba városában. Pietro Ferrero már hosszú évek óta kísérletezett egy ízletes, kenyérre kenhető krémmel, a Pasta Gianduja azonban inkább egy vágható csokoládétömbre hasonlított.

A név a 16. századi comedia dell' arte világából ered, Gianduja ennek a kedvelt improvizációs játéktípusnak az egyik szereplője volt. Ezt a nevet kapta meg aztán egy Torinóból származó olasz csokoládéfélesége, melynek összetételét most is szigorú törvény szabályozza, e szerint a giandujának minimum 20%-os mogyorótartalommal kell rendelkeznie; az eredeti olasz gianduja 30% mogyorópasztából és 70% csokoládéból áll.

 

Ferrero nem volt elégedett az édeség állagával, így tovább dolgozott a receptúrán és rájött, hogy növényi olaj hozzáadásával kenhetőbb változatot lehet elérni. 1951-ben dobta piacra a Supercremát, ami már a Nutella előfutára volt. A második világháború után az elszegényedett lakosságnak nem volt pénze valódi csokoládéra, így Ferreróék viszonylag olcsó terméke hamar népszerű lett.

Pietro halála után a fia, Michele vette kezébe a mogyorókrém sorsát. Finomított az összetevők arányán és kiváló érzékkel új címkét és tégelyt tervezett az édességhez, valamint kitalált neki egy jól csengő nevet is: az angol Nut (mogyoró) szó után illesztette az olaszosan hangzó - ella végződést.

Kalóriabomba, mégis imádjuk fotó: Stefano Rellandin / Reuters

A Nutella a Ferrero egyik sikerterméke, bevételeinek mintegy egyötödét, vagyis 6,5 milliárd fontnak megfelelő összeget hoz a cégnek, aminek visszavonult tulajdonosa, a most 89 éves Michele 15 milliárd fontra becsült vagyonával a Forbes magazin szerint a világ huszonegyedik, míg Olaszország leggazdagabb embere.

Mindenki kedvence jubilál

Az első üveg Nutella állítólag 1964. április 20-án hagyta el az albai Ferrero-gyárat és a 70-es évekre jóformán az egész világot meghódította, vagyis idén idén ünnepli félszázadik születésnapját, e jeles alkalomból pedig szülőhazája igyekezett méltó módon köszönteni.

"A szóbeszédek szerint április 20-a volt a fontos dátum, de a boltok polcaira csak május 18-án került" - árulta el a BBC-nek Giovanni Ferrero, Michele fia, aki bátyja, Pietro halála után vette át a céget. Giovanni amúgy pontosan egyidős a Nutellával, ugyanis ő is 1964-ben született.

A kerek évforduló alkalmából az ünneplő finomság saját honlapot is kapott, saját Facebook-oldala is van, több mint 26 millió rajongóval. Az olasz posta május 14-én 1964-2014 feliratú emlékbélyeget bocsátott ki, amin a legendás mogyorókrémes tégely látható, Albában pedig a hétvégén hatalmas Nutella-ünnepséget rendeztek.

Csupa tej, mogyoró...

Annak ellenére, hogy a Nutella nem nevezhető éppen egészséges csemegének, máig nem veszített semmit a népszerűségéből, sőt: tavaly 11 millió üvegnyi, vagyis 365 ezer tonnányi fogyott belőle világszerte.

Összetétele szupertitkos, a Ferrero-gyár pedig még soha nem közölt pontosabbat róla. A honlap szerint a receptet cukor, növényi olaj, 13% mogyoró, 7,4% zsírszegény kakaópor, 6,6% sovány tejpor, tejsavópor, emulgeálószerek (lecitinek) és vanillin aroma alkotja.

A Daily Mail cikke szerint a cukor aránya több mint 50%, míg a növényi olaj nagyjából 30%-nyi. Egy evőkanálnyi Nutella 100 kalóriát tartalmaz, ugyanennyi található például egy közepes banánban, egy szelet görögdinnyében, egy szelet fehér kenyérben, két egész kígyóuborkában, húsz darab spárgában, 75 gramm gyümölcsfagyiban vagy egy fél croissant-ban. A felsorolt ételek kalóriatartalmát amúgy a szervezet nagyjából húsz perc sétával képes elégetni. Egy jó alaposan megkent nutellás kenyér tehát több száz kalóriás is lehet, vagyis nem a legegészségesebb reggeli. Viszont kétségkívül az egyik legfinomabb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.