Modernizálják a Nyugatit, pontosabbak lehetnek a vonatok

A Nyugati pályaudvart is felújítják és bővítik a következő években a fővárosi elővárosi vasútvonalak és a hozzájuk kapcsolódó pályaudvarok tervezett korszerűsítése során, ennek köszönhetően a menetidő kis mértékben, a késések száma és időtartama jelentős mértékben csökkenhet ezeken a vonalakon - közölte a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. csütörtökön.

A tervezett beruházások előkészítési költségeit nagyrészt az Európai Unió strukturális alapjai biztosítják.
A pályaudvaron várhatóan összesen 18 peronos vágányt építenek. A vágányok között 55 centiméter magas peronokat alakítanak ki, amelyek a korszerű járművek padlószintjéhez igazodnak. Az új és a felújítandó utasforgalmi létesítményeket akadálymentesítik az utastájékoztatás rendszerét - mind a hangos, mind a látható tájékoztatást - teljes körűen korszerűsítik.

A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, jelenleg az engedélyezési tervek készítése folyik. A kiviteli tervek szállításának végső határideje 2012. június eleje, a terveket a VITECO Kft. készíti.

A Nyugati pályaudvar személyforgalma mintegy 400 vonat, napi utasforgalma hozzávetőleg 55 ezer.

A Nyugati pályaudvar teljes körű korszerűsítése magában foglalná egyebek mellett a vasúti pálya, a felsővezetékek, a biztosítóberendezés, valamint a távközlési rendszer felújítását is. A beruházás előkészítési munkálatai más projektekkel együtt folynak, ezek előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül összesen mintegy bruttó 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az európai strukturális alapokból finanszírozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.