Mit tegyünk, ha baleset ér külföldön?

A megfelelő biztosítás kiválasztásával gyors segítséget kaphatunk, néhány dologra pedig fokozottan érdemes figyelni, így elkerülhetjük a felesleges utánajárást és bosszúságot.

Egyre többen tudják, nem szabad külföldi nyaralásra indulni utasbiztosítás nélkül, hiszen bármikor érhet bennünket váratlan betegség, baleset vagy lopáskár. A megfelelő biztosítás kiválasztásával nem csak kártérítést kaphatunk ezekben az esetekben, de hatékony segítséget is. A biztosító telefonon a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhető képviselői fontos és pontos információkat tudnak arról adni, kihez kell fordulni, mit kell tenni baj esetén.

"A biztosítót mindenképpen érdemes haladéktalanul értesíteni a káresemény bekövetkezésekor" - tanácsolja Kéringer Csaba, a K&H Biztosító nem-élet termékmenedzsment és kockázatvállalás vezetője, majd hozzáteszi: néhány alapvető szabályt mindenképp érdemes észben tartani, hogy elkerüljük a felesleges utánajárást, és bosszúságot.

Hasznos, ha az utazás során végig magunknál tartjuk az utasbiztosításról szóló kötvények számát, és a biztosító telefonszámát, hiszen ezekre lesz szükség baj esetén. Érdemes ezeket több helyre is felírni, hogy – egy lopás esetén is – valahol biztosan meglegyenek.

Fontos, hogy balesetnél és lopásnál értesítsük a helyi hatóságokat, hiszen az eljárás megindulásához és a kárrendezéshez ez feltétlenül szükséges. A káreseményről szóló igazolást pedig mindjárt a jegyzőkönyvek felvételét követően szerezzük be, mert a hazautazást követően ez már nehézkes, sok esetben lehetetlen. Lopás esetén a rendőrségen készült  jegyzőkönyvet szintén tartsuk meg.

A baleset vagy betegség miatt szükségessé váló kórházi kezeléskor felmerült költségeket a biztosító általában közvetlenül rendezi a kórházzal. Amennyiben lehetséges – nincs szükség vészhelyzeti beavatkozásra – még a kezelés megkezdése, az orvos kiválasztása előtt hívjuk fel a biztosítót, így el lehet kerülni az utólagos vitákat, bonyodalmakat.  Az ellátást nyújtó orvosnak vagy kórháznak a társaság ilyenkor költség-átvállalási nyilatkozatot küld, amelyben vállalja, hogy a költségeket közvetlenül kifizeti, így bennünket a helyszínen valószínűleg nem terhel költség. A felmerült egyéb kiadásokat viszont – így például a gyógyszerek árát – a helyszínen kell kifizetni, és utólag, számla ellenében téríti meg a biztosító.

Ha irataink tűnnek el, azokról is vetessünk fel részletes jegyzőkönyvet, úti okmány ideiglenes pótlásához pedig vegyük igénybe a helyi külképviselet segítségét – több biztosítás ennek költségeit is fedezi. Amennyiben a bankkártyánkat lopták el, annak letiltásáról azonnal intézkedjünk a számlavezető pénzintézetnél, hiszen csak így lehet biztosítani, hogy a számlához más ne férhessen hozzá. A bankkártya azonosító kódjait pedig ne tartsuk annak közelében (például egy kis papíron a pénztárcában), hiszen ebben az esetben kár bekövetkeztekor nem számíthatunk kártérítésre.

Fontos tisztában lenni azzal is, mire vonatkozik a biztosítás: a nagy értékű sportfelszerelések, vagy műszaki cikkek sérülését, eltulajdonítását ugyanis nem minden esetben fedezik a szerződések. Annak is érdemes utánajárni, hogy az extrém sport-tevékenységek során bekövetkezett balesetekre vonatkozik-e a biztosításunk.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.