galéria megtekintése

Mindennapi doppingszerünk, a koffein

1 komment

NOL
NOL

Egy bögre jó időben elfogyasztott kávé nem csak a reggeli ébredezést teheti könnyebbé, de a sportteljesítményt is fokozhatja – állítják brit kutatók és mások is. Ám a táplálkozási szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a koffeinnel való doppingolásnak - élsportolók és mindenki más számára - káros mellékhatásai is lehetnek.

A koffein az alkohol mellett a világ legelterjedtebb pszichoaktív drogja
A koffein az alkohol mellett a világ legelterjedtebb pszichoaktív drogja
Juan Carlos Ulate / Reuters

A kutatók már 1978 óta vizsgálják a koffein hatását. A tanulmányok azt mutatják, hogy akik egy órával az edzés előtt koffeint vesznek magukhoz, azok 20-30 százalékkal tovább bírják a terhelés, lassabban jelentkeznek náluk a fáradtság jelei és koncentráltabban tudnak dolgozni.

A koffein főleg az olyan állóképességet igénylő sportokban lehet hasznos, mint a kerékpározás, a nagy intenzitású futás, a futball és a rögbi – mondja a British Coffee Association.

 

A sportban a koffein azért vált népszerű serkentőszerré, mert olcsó, fokozza az energiatermelést és a zsír oxidációját, javítja az izmok teljesítőképességét, a reakcióidőt, a mozgáskoordinációt és késlelteti a fáradtságérzet kialakulását. A koffeint sokáig tiltólistán tartotta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, 12 mikrogramm/milliliter a vizeletben már doppingolásnak számított. Néhány éve vették le a tiltott szerek listájáról.

A néhány százalékos energiatöbblet a célvonalnál számít igazán
A néhány százalékos energiatöbblet a célvonalnál számít igazán
Reuters

Jelenleg úgy gondolják, hogy az ideális mennyiség testsúly-kilogrammonként 3-4 milligramm koffein edzés előtt egy órával. Többet azért nem érdemes fogyasztani, mert a megfigyelések szerint az már teljesítménycsökkenéshez vezet. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik, a vizelettel együtt távozik a szervezetből.

Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz: a frissen őrölt kávé többet, az instant kevesebbet, de ez függ az elkészítés módjától és az alapanyag minőségétől is. Az ajánlott napi fogyasztás – nem csak sportolók számára - maximum 400 mg, ami nagyjából négy csésze kávénak felel meg, túladagolásról 600 mg fölött beszélhetünk, de egyéni érzékenységtől is függ, hogy mennyi a túl sok. Aki nincs hozzászokva, vagy szervezete egyszerűen nem tolerálja a koffeint, annak már egy kisebb csésze kávétól is kellemetlen tünetei lehetnek: émelygés, szédülés, remegés, hasmenés, hirtelen jött idegesség, harag és pánik. A határérték 100 mg körül van: ennél kevesebb koffeinnek nincs kimutatható hatása az egészséges felnőttek esetében, akik viszont érzékenyek rá, már ennyi koffeintől is rosszul lehetnek (a migréneseket gyakran teljesen letiltják a koffeinről). Halálos túladagolás 5-10 gramm elfogyasztásakor fordulhat elő, de ekkora mennyiséghez szinte csak koncentrátumok révén lehet hozzájutni.

Sportolók azonban többnyire nem bízzák a véletlenre az adagolást és nem is főzögetik bőszen a kávét, inkább koffeintablettát szednek edzés előtt vagy sportitalokat fogyasztanak. Így egyrészt pontosan tudják, hogy mekkora dózist juttattak a szervezetükbe, másrészt nem kell egyéb anyagokat is magukhoz venniük. A túladagolást elkerülendő az orvosok általában azt ajánlják, hogy koffeintabletták vagy sportitalok fogyasztása mellett az egyéb forrásból származó koffeint (kávé, tea, kóla) mérsékeljék vagy mellőzzék.

A kávéban van a legtöbb koffein
A kávéban van a legtöbb koffein
Jason Reed / Reuters

Táplálkozási szakértők szerint azonban nem olyan jó ötlet rendszeresen koffeinnel doppingolni, a túlzott mértékű fogyasztás ugyanis összefüggésbe hozható az álmatlansággal, szorongásos zavarokkal, gyakori fejfájással, a heves szívdobogással és a magas vérnyomással.

Emellett a túlzott koffeinbevitel fokozza az agyvérzés illetve a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, sőt, a vér homocisztein szintjének növekedése a demenciával és a meddőséggel is összefüggésbe hozható – mondta Dr. Gill Hart, klinikai biokémikus a, YorkTest Laboratórium munkatársa a Daily Mailnek egy témába vágó cikk kapcsán.

A koffein az alkohol mellett a világ legelterjedtebb pszichoaktív drogja. Pszichoaktív, mivel a testi tünetek mellett a lelki életre is hatással van.

A rendszeres koffeinfogyasztás révén függőség is kialakulhat. Ez egyrészt pszichikai (az illető úgy érzi, addig el sem kezdődött a napjai, amíg nem iszik meg egy csészével), illetve fiziológiai függőség. A koffein hirtelen megvonására a függő ingerlékenységgel, fejfájással, csökkent koncentrálóképességgel és krónikus fáradtsággal járhat, ezért a fokozatos leszokás javasolt. A legtöbb függő csak akkor veszi észre, hogy rászokott a koffeinre, amikor valamiért nem jut hozzá és jelentkeznek az elvonási tünetek.

A függőség azért alakul ki könnyen, mert a koffeinhez a szervezet idővel hozzászokik, így egyre magasabb dózis szükséges ugyan olyan hatás eléréséhez. Egy bizonyos szintű napi bevitel mellett már számolni kell a káros mellékhatásokkal is, így aki úgy érzi, hiába issza bögreszám a kávét, akkor sem tud felfrissülni, jobban jár, ha fokozatosan csökkenti az adagját. Az alkalmi fogyasztók többet profitálnak a koffein élénkítő hatásából, mint azok, akik szertartásosan isszák naponta többször, holott már rég nem hoz felfrissülést számukra.

A koffein néhány éve lekerült a tiltott szerek listájáról.
A koffein néhány éve lekerült a tiltott szerek listájáról.
Neil Hall / Reuters

Hogy a koffein áldásos hatását valóban élvezni tudják, az élsportolók számára azt szokták javasolni, hogy a versenynap előtti héten teljesen mellőzzék azt, majd a megmérettetés előtt vegyenek magukhoz legközelebb újra.

A gyógyszeripar is használja a koffeint olyan szerek hatóanyagaként, melyekkel az alkoholmérgezést, a kimerültséget kezelik, illetve megtalálható egyes fájdalomcsillapítókban és megfázás elleni gyógyszerekben – aki tehát ilyesmit szed, az jól teszi, ha konzultál az orvosával hogy megtudja, mennyi kávét és teát fogyaszthat, ha fogyaszthat egyáltalán kezelés alatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.