Miért nem tudunk nyitott szemmel tüsszenteni?

Sokféle mítosz kering az interneten a tüsszentésről, illetve annak következményeiről. Az egyik szerint, ha nyitott szemmel tüsszentünk, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. Mások szerint a tüsszentés nem veszélyes, valaki szex után is eltol egy-két prüszkölést.

A tüsszentés egy olyan reflexszerű folyamat eredménye, melynek során a beszívott, nagy mennyiségű levegőt az orrunkon és a szánkon keresztül hirtelen, szinte robbanásszerűen juttatjuk a külvilágba. Ilyenkor összeszorul a tüdő, bezáródik a gége és az orron keresztül akár 160 km/h sebességgel préselődhet ki a levegő. Célja az, hogy testünk megszabaduljon a nyálkahártyát izgató anyagoktól.

Érdekes, hogy egyes emberek akkor is tüsszentenek, ha erős fény éri őket. Ezt tudományos szemszögből először 1875-ben vizsgálták meg a birminghami Alabama Egyetemen. A felmérés kimutatta, hogy ez nagyjából az emberek egyharmadánál tapasztalható, és inkább a nőkkel fordul elő. A fényre tüsszentők körében gyakori volt az orrsövényferdülés is.

Egy szexuális együttlét után sem ritka, hogy valaki prüszköl, ilyenkor ugyanis az idegek rendkívül érzékenyek és ez kedvez a tüsszentésnek. További érdekesség még, hogy tüsszentésnél minden testfunkciónk leáll egy pillanatra. Az eddigi leghosszabb tüsszögési rohamot egyébként Angliában írták le: egy bizonyos Donna Griffith 1981. január 13-án kezdett el tüsszögni, és 978 napig abba sem hagyta.

De miért is csukjuk be a szemünket ilyenkor?

Egyes elméletek szerint ez egy evolúciós adaptáció azért, hogy az orrunkból kijövő baktériumok és porszemcsék ne a szemünkön landoljanak. Mások viszont úgy vélik, hogy ez egy természetes reflex, melynek az égadta világon semmilyen szerepe és következménye nincsen. De napvilágot láttak már olyan legendák is, melyek szerint ha nyitott szemmel tüsszentünk, akkor konkrétan kirobban a szemünk a keletkező túlnyomás miatt. Nos, ez persze nem igaz. Az alábbi videóban egy kísérlettel is bebizonyították, hogy semmilyen igazságalapja nincs ennek a mítosznak: az „incidens” után még egy orvos véleményét is kikérték ezzel kapcsolatban.

Annyi bizonyos, hogy semmiféle katasztrófa nem fog bekövetkezni tüsszentéskor. Aminek ki kell jönni, annak ki kell jönni.

Gondolta volna?

Ha mindenképp meg szeretnénk akadályozni a tüsszentést (pl. hogy elkerüljünk egy kellemetlen szituációt), akkor egy nagyon egyszerű praktika áll rendelkezésünkre: ha az ujjunkat a felső ajkunk és az orrunk közt lévő kicsiny árok területére nyomjuk, akkor majdnem minden esetben megelőzhető a tüsszentés

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.