Miért kellene szexisnek lennie egy nőnek a munkahelyén?

Csütörtökön elérte a 100 ezer aláírót az az online petíció, melyet egy 27 éves nő indított Nagy-Britanniában az ellen tiltakozva, hogy a munkaadók kötelezővé tehetik a női alkalmazottak számára a magas sarkú cipő viselését. Ezt azt jelenti, hogy az ügy a parlament elé kerülhet.

Nicola Thorp hétfőn indította az aláírásgyűjtést, mivel még tavaly decemberben hazaküldték a munkahelyéről az első munkanapján, amiért lapos sarkú cipőben jelent meg. A nő a PwC, a világ legnagyobb gazdasági tanácsadó szervezetének központi irodaházában állt munkába a londoni Cityben. Az állásra a Portico nevű munkaerő közvetítő szerződtette, ez az ügynökség volt a nő közvetlen munkaadója.

Az Egyesült Királyságban törvény biztosítja a munkaadók jogát arra, hogy megszabják munkavállalóik számára a kötelező viseletet. A dress kódot, ahogy nálunk is, főleg hivatalokban, egyenruhás szerveknél és multinacionális vállalatoknál veszik szigorúan és sok helyen írják elő a nők számára a magas sarkú cipőt annak ellenére, hogy bizonyítottan egészségtelen nap mint nap, hosszú órákon át viselni ezeket a lábbeliket.

Nem mindenki akar kötelező jelleggel magassarú cipőt hordani
Reuters

Thorp azt szeretné elérni, hogy a dress kód törvényt a parlament módosítsa, mert szerinte (és további legalább 100 ezer ember szerint) elavult és szexista. A nő ideiglenesen keresett munkát magának, amikor jelentkezett recepciósnak és bár szerződéskötéskor aláírta azt az iránymutatást, mely a munkahelyen való méltó megjelenés kritériumai rögzíti, de azt hitte, ez csak formalitás és nem várják el tőle, hogy tényleg kényelmetlen cipőben ácsorogjon egész nap.

Tévedésére az első munkanapján rá is kellett jönnie, amikor közölték vele, hogy lapos sarkú cipőben nem állhat munkába. Annyi kedvezményt adtak neki, hogy elszaladhat gyorsan venni magának egy pár cipőt, de mivel ezt nem fogadta el, hazaküldték aznapra, fizetés nélküli szabadságra.

Thorp annyit mindenesetre máris elért, hogy az őt kiközvetítő ügynökség, a Portico időközben átírta a dress kódot és választhatóvá tette a nők számára is a lapos sarkú cipőt- írja a The Guardian.

Szakértők szerint egyébként a magas sarkú viselés kötelezővé tételével a cégek csak azt akarják elérni, hogy a női munkavállalók szexisebbek legyenek, aminek semmi köze a tényleges munkavégzéshez vagy a teljesítményhez, ahogy a férfiakra a legnagyobb hőségben is rákényszerített nyakkendőnek és zakónak sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.