„Merkel szemeiért lelkendeztek”

Pályafutása eddigi legnagyobb kihívása volt Angela Merkel portréjának a megfestése. Colin Davidson sok neves személyiségről készített arcképet, de azokkal mind találkozott. A Time magazin által 2015 személyiségének választott német kancellárt viszont fotók és filmek alapján örökítette meg.

A meglepetéstől majdnem kiejtette a telefont a kezéből Colin Davidson, amikor pár hete felhívta New Yorkból a Time magazin kreatívigazgatója. Az északír festőművésztől azt tudakolták, hogy megfestené-e az amerikai lap számára a 2015 személyiségének választott Angela Merkel portréját. Akkor még nem volt biztos, hogy a borítón vagy a lap valamelyik belső oldalán ­használják-e az olajfestményt. Másodszor akkor döbbent le a Belfastban született és ott is élő 47 éves művész, amikor szerdán viszontlátta a legújabb Time borítóján az eredetileg 117 cm széles és 127 cm magas képet.

A festő és a címlapra került alkotása Forrás: Colin Davidson
A festő és a címlapra került alkotása
Forrás: Colin Davidson

– Tudom, hogy a kancellár megosztó személyiség, ahogy a reakciók alapján a kép is megosztó. Nem akarok mindenkinek tetszeni. Viszont szerettem volna megmutatni Angela Merkel emberi arcát. Azt az empátiát és könyörületet, amit a bajban lévők iránt tanúsít. S teszi azon az áron is, hogy vitatott politikájáért sok kockázatot vállal – mondta telefonon lapunknak Davidson.

Az északír festőművész korábban számos ismert személyiségről, a többi között az irodalmi Nobel-díjas Seamus Heaney-ről, Mark Knopflerről, Brad Pittről vagy Ciaran Hindsről festett portrét. Míg korábbi alanyai mind modellt ültek neki, s az illetőkkel hosszabban elbeszélgetett, sőt Pittet festeni is tanította, Merkelt kizárólag fotók, filmek alapján örökítette meg. A Time-nál óriási sikert aratott a kép, főleg Merkel szemeiért lelkendeztek.

Davidson nem tudja, hogy mit fog kezdeni a világhírűvé vált portréval. Berlinből, a kancellári hivatalból még nem keresték. Figyelmét úgyis leköti a munkája, éppen Liam Neeson portréján dolgozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.