Mennyi extra kalóriától híznak el a gyerekek?

Egy friss kutatás szerint az elhízott gyerekek valószínűleg jóval több kalóriát vesznek magukhoz, mint amennyit orvosaik vagy szüleik gondolnak. A The Lancet Diabetes & Endocrinology című lapban közzétett tanulmány készítői azt a matematikai modellt tették naprakésszé, melyet az orvosok a gyerekek és tinik napi kalóriaszükségletének kiszámítására szoktak használni.

Az új modell megpróbálja az eddiginél pontosabban meghatározni, hogy egy növekedésben levő lánynak, illetve fiúnak mennyi energiára van szüksége egy nap során, figyelembe véve azt a tényt is, hogy a gyerekek anyagcseréje arányaiban gyorsabb a felnőttekénél, illetve azt, hogy a fizikai aktivitás az örökmozgó totyogókhoz képest a lusta tizenévesek esetében nagyban lecsökken. Végül azt sem hagyták figyelmen kívül a szakemberek, hogy a kor előrehaladtával egyre növekvő testnek egyre több energiára van szüksége.

Mindezek figyelembevételével a tanulmány készítői megállapították, hogy a hízáshoz a gyerekeknek jóval több kalória bevitelére van szükségük, mint azt korábban gondolták. Például, míg a korábbi modell szerint egy normál súlyú ötéves lánynak ahhoz, hogy tízéves korára bő 10 kg túlsúllyal rendelkezzen, napi 40 extra kalóriára van szüksége (ami nagyjából egy kisebb almának felel meg), addig az új modell szerint csak napi 400 extra kalóriával éri el ezt a fokú hízást, vagyis azzal, ha például megeszik egy közepes méretű sült krumplit egy gyorsétteremben.

Amint azt a tanulmányt készítő Kevin Hall, az Egyesült Államok Diabetológiai, Gasztroenterológiai és Nefrológiai Intézetének munkatársa kifejtette, valószínűleg az a helyzet, hogy a túlsúllyal küzdő gyerekek jóval több extra kalóriát fogyasztanak annál, amit eddig feltételeztek róluk.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) adatai szerint a mai gyerekek átlagosan nagyjából 6,5 kg-mal nehezebbek, mint az 1970-es években élő kortársaik, és ezt a súlygyarapodást napi több mint 200 extra kalóriával „sikerült” elérniük. Kortól és súlytöbblettől függően, természetesen ez a kalóriatöbblet ennél nagyobb is lehet.

Hall szerint az új számítási módszer pontos képet tud adni a szülőknek és az orvosoknak arról, hogy mitől van ma ennyi elhízott gyerek, ám ahhoz, hogy valaki visszanyerje egészséges súlyát, és ne csupán megálljon a hízásban, nagyobb mértékben kell csökkentenie a kalória-bevitelt annál, mint amennyivel korábban feleslegesen megnövelte.

Az új modell azonban jó hírrel is szolgál, hiszen arra is rámutat, hogy egyes túlsúlyos gyerekek esetében még megvan az esélye annak, hogy kinövik a kövérségüket a pubertáskorra, bár ez elsősorban a fiúkra jellemző, akiknél ebben a korban igen sok energia használódik fel az izomnövekedésre - írja a Medipress.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.