galéria megtekintése

Indiában is a nők tehetnek róla...

0 komment

P.A.

A népszerű bollywoodi sztárt, Gauhar Khant egy élő műsor alatt bántalmazta egy néző, mivel szerinte a nő nem illendő öltözéket viselt. Nem ő az első indiai híresség, akit fizikai vagy pedig verbális támadás ér ruhája vagy éppen viselkedése miatt, nem beszélve arról a számtalan civil nőről, akit megvernek, megerőszakolnak, vagy éppen megölnek.

Gauhar Khan élő adásban kapott pofont egy nézőtől
Gauhar Khan élő adásban kapott pofont egy nézőtől
PUNIT PARANJPE / Reuters

Gauhar Khan fényes karriert futott be modellként, mire a kamera is felfedezte magának. Eleinte reklámfilmekben szerepelt, és mielőtt megkapta volna a 2009-es Rocket Singh:Salesman of the Year című film női főszerepét, két bollywoodi film úgynevezett item-songjában (zenés-táncos dalbetét, grandiózus díszletekkel és hatalmas tánckarral) már felbukkant.

A színésznő a Raw Star nevű indiai tehetségkutató fináléját konferálta fel, egy testre simuló, teljes hátat szabadon hagyó, csillogó ruhát viselt, amikor egyszer csak a közönség soraiból az egyik néző odalépett hozzá, és felpofozta. A férfit az háborította fel, hogy szerinte Gauhar muszlim nőhöz méltatlan ruhát viselt - írja a CNN.

 

Az esetet megörökítő videó szerint Gauhart nagyon megviselte a támadás, vigasztalhatatlanul zokogott - azonban vélhetően nem a fizikai fájdalom, jóval inkább megaláztatás miatt. A férfit amúgy letartóztatták, és néhány napon belül a bíróság előtt kell felelnie a tettéért.

Richard Gere nem tudta, mekkora bajt csinál
Richard Gere nem tudta, mekkora bajt csinál
Tannen Maury / Reuters

2007-ban Richard Gere ellen indult eljárás, az indiai bíróság közszeméremsértéssel vádolta a színészt, amiért az egy konferencián hosszan megölelte és arcon csókolta a neves bollywoodi színésznőt, Shilpa Shetty. A látszólag ártatlan és vicces eset hatalmas port kavart az országban, a hol a szexualitás minden nyilvános formája erkölcstelennek számít. Gere hiába kért bocsánatot, az ügy a hatóságok elé került. A színészt végül felmentették, de Shetty rosszabbul járt, az egész ország a szájára vette és nem sok filmben szerepelt azóta.

Kiszolgáltatottság felsőfokon

Múlt és a jövő szorosan egymás mellett él
Múlt és a jövő szorosan egymás mellett él
Danish Ismail / Reuters

India sok szempontból az ellentétek országa. Múlt és a jövő szorosan egymás mellett él, de ez az együttélés csak látszólag békés. Miközben az ország miniszterelnöke tizenegy éven át egy - ráadásul elvált - asszony volt és egyre több nő vállal munkát, addig az indiai nők többsége még mindig a szülők által elrendezett házasságban él és mindennaposak az olyan esetek is, amikor kegyetlenül bántalmaznak, megerőszakolnak vagy éppen megölnek nőket. Makacsul tartja magát még mindig az az ősi szokás is, miszerint a férj halála után a feleséget elhunyt urával együtt égetik el a temetési máglyán.

A szexuális erőszak és a megalázás a közösség büntetése is lehet
A szexuális erőszak és a megalázás a közösség büntetése is lehet
Danish Siddiqui / Reuters

Néhány nappal ezelőtt egy 15 éves gyereklány halt meg Észak-Indiában, a rendőrség szerint halála előtt brutálisan bántalmazták és többen megerőszakolták. A lány vélhetően azért esett áldozatul a falu időseinek, mert kiállt édesapja mellett és tiltakozott az őt ért zaklatások miatt. Idén korábban India keleti részén, Nyugat-Bengálban erőszakoltak meg és akasztottak fel egy nőt, állítólag a helyi idősek utasítására, akik így tiltakoztak egy férfival való kapcsolata ellen. 2010-ben szintén Nyugat-Bengálban a falu idősei arra kényszerítettek három nőt, hogy meztelenül sétáljanak egy hatalmas tömeg előtt, a büntetést azért kapták, mert más közösségekben élő férfiakkal folytattak szerelmi viszonyt.

Az utóbbi években számos olyan indiai eset rázta meg a világot, ahol a nemi erőszakot és gyilkosságot csoportosan követték el. 2012-ben decemberében egy orvostanhallgató lány, Jyoti Singh Pandey egy barátjával tartott hazafelé Új-Delhiben, amikor a busz letért a megszokott útvonalról. Ők ezt szóvá tették, erre a fiút többen egy vasrúddal eszméletlenre verték, majd a lányt hat férfi, köztük a buszvezető is megerőszakolta. Miután végeztek, magára hagyták az út mellett, Jyoti két héttel később a kórházban belehalt súlyos belső sérüléseibe.

Az erőszak nagyobb közfigyelmet kap, ha külföldi nő az áldozat
Az erőszak nagyobb közfigyelmet kap, ha külföldi nő az áldozat
Ajay Verma / Reuters

A brutális bűncselekmény után az ENSZ arra kérte az indiai kormányt, hogy alakítsák át az igazságszolgáltatást annak érdekében, hogy ne maradhassanak büntetlenül a hasonló esetek. Indiában tömegek vonultak az utcára, hogy így tiltakozzanak Jyoti értelmetlen halála és a nők kiszolgáltatott helyzete miatt, és elindult egy petíció is, amit mostanra több mint egymillió százezren írtak alá.

Tagadhatatlan, ezek a bűncselekmények még nagyobb mértékű figyelmet kapnak, ha az áldozatok külföldi nők, akik Indiában tanultak, dolgoztak, esetleg vakációra érkeztek. Idén januárban egy 51 éves dán nő Új-Delhiben eltévedt városnézés közben és amikor gyanútlanul megpróbált útbaigazítást kérni, kirabolták és legalább nyolcan megerőszakolták. A nő még szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis túlélte a támadást és két támadóját is őrizetbe vették.

Te tehetsz róla...

Egy megerőszakolt nő senkinek sem kell, ezért a lányokat arra bíztatják, hogy hallgassanak, vagy menjenek feleségül az erőszaktevőjükhöz
Egy megerőszakolt nő senkinek sem kell, ezért a lányokat arra bíztatják, hogy hallgassanak, vagy menjenek feleségül az erőszaktevőjükhöz
Amit Dave / Reuters

Sok nő nem mer bejelentést tenni az erőszakról, ugyanis a hatóságok és a környezete is őt fogja megvádolni, hogy valószínűleg kirívóan öltözött vagy viselkedett, ezért ő maga tehet az egészről. Az esetek nagy részében ráadásul maguk a rendőrök tanácsolják a megerőszakolt nőknek, hogy ne tegyenek feljelentést, inkább menjenek haza, próbálják meg elfelejteni a történteket és hallgassanak róla, mert egy megerőszakolt nő senkinek sem kell, vagy ha netalán ismerik a támadót, menjenek hozzá feleségül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.