galéria megtekintése

Íme, egy jó vendéglős

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 22. számában
jelent meg.

Doros Judit
NOL

Harminc-negyven éve visszatérő vendégei vannak az egri Konkoly Györgynek.

A jó vendéglős arról ismerszik meg, hogy tudjuk a nevét, ő pedig pontosan emlékszik, félig átsütve szeretjük a steaket, a kávét kis tejszínnel és nem tejszínhabbal isszuk, kedvenc borunkat pedig néha olyan étel mellé is kikérjük, amelyhez a gasztronómiai etikett szerint nem passzol. Konkoly György neve negyvenöt éve egybeforr az egri Fehérszarvas vadásztanyáéval. Ritka ma már az olyan vendéglős, aki a gyakornoki éveit ugyanazon a helyen töltötte, s akkor is a fedélzeten maradt, amikor más már süllyedőnek gondolta a hajót.

M. Schmidt János

– Jászboldogházán nőttem fel, sokat nyaraltunk Egerben, ezért ide jelentkeztem vendéglátó-ipari szakközépiskolába. Szerettem a konyhában sürgölődni – mondja a vendéglős, aki 1969-ben került a frissen megnyitott Fehérszarvasba, s itt járta végig a ranglétrát. Van, aki harminc-negyven éve viszszatér hozzájuk, sokakat szinte fiatalkoruktól ismer. Akad házaspár, amelyik itt tartotta az esküvőjét, s immár a sokadik házassági évfordulóját itt üli.

 

– Nemrég jött oda hozzám egy hölgy, s azt mondta: Gyuri, két albumunk van az évfordulóinkról, s mind a kettőt maga fotózta tele a vacsoráinkon – idézi fel, mi a sikerük egyik forrása. Ha fiatalok térnek be, rendszerint kiderült róluk: gyerekként gyakran itt költötték el vasárnapi családi ebédjüket. Sokan a megszokott, ismerős arcokat is látni szeretnék: Gál Gasztont, a kiváló dzsesszzongoristát vagy Jacksont, azaz Liktor Csabát, aki harmincöt éve felszolgál itt, s gyakran a vendég első mozdulatából kitalálja, hogy milyen ételt fog rendelni. Becenevét még tanulókorában kapta: állandóan a híres Jackson 5 dalait fütyülte.

Konkoly György
Konkoly György
M. Schmidt János

Hírességek közül jó néhányan megfordultak az egri étteremben: Fülöp herceg az 1984-es fogathajtó világbajnokság idején háromszor is evett itt, s máig sajnálják, hogy nem örökítették meg fényképen a látogatásait. Puskás Ferenc szintén tiszteletét tette néhányszor: vadpörköltet kért, és kisfröccsöt ivott – emlékszik Konkoly György. Akadt azonban híresség, akit ő maga nem ismert fel, s egészen addig csak egy szimpla göndör hajú fiatalembernek gondolt,míg az izgatott autogramkérőktől megtudta: a híres angol soulegyüttes, a Simply Red énekese ül az egyik asztalnál. Később kiderült: Mick Hucknallnak jó barátja volt a Dél-Afrikában 2005-ben autóbalesetben elhunyt egri borász, Gál Tibor, s ő mesélt a zenésznek kedvenc étterméről.

A lassan fél évszázad alatt, amit a vendéglátásban töltött, a fogyasztói szokások megváltoztak – mondja a nemrégiben az év vendéglősének is megválasztott szakember. Korábban a baráti társaságok igazi nagy lakomákat csaptak, amikor elmentek étterembe. Mára szelídült a hedonizmus, de ennek nem csak a pénzhiány az oka. Visszafogottabbak és fegyelmezettebbek lettek az emberek, jobban vigyáznak az egészségükre, a vonalaikra. Van, aki az olyan specialitások miatt tér be ide, mint a vadmalacleves tejfölösen, az almateán füstölt pisztrángfilé, a kemencében sült kacsa vagy a hutai szarvas.

M. Schmidt János

Mások órákat elüldögélnek egy pohár bor mellett, hallgatva a dzsesszmuzsikát, nézve az üveggel körbevett látványkonyhát, ahol faszenes vasalóval sütik ropogósra a hátszínt, csirkemellet. Angyal Tamás séf jól ötvözi a hagyományos és a modern kulinária eszközeit. A konyha és az éttermi miliő – amely mára sokkal letisztultabb, mint a hetvenes-nyolcvanas években volt – az ítészek tetszését is rendre elnyeri, a Fehérszarvas rendszerint rajta van az ország legjobb tízhúsz éttermét felsoroló listákon. A Gault & Millau legutóbbi magyarországi kalauza a második legjobb egri étteremként jelöli.

Arra mindig ügyelt az étteremvezető, hogy emberei máshol is sztázsoljanak, azaz végezzenek szakmai gyakorlatot. – Egy hét a budapesti Borkonyha étteremben csodákra sarkallja őket. Megváltozik a főzési, tálalási technikájuk, az egész szemléletmódjuk – mondja Konkoly György, aki szavai szerint szakmai-baráti kapcsolatot ápol olyan emblematikus éttermek vezetőivel, mint a Bock bisztró, az Onyx, az Arany Kaviár vagy az Alabárdos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.