Hatalmas mérgezés fenyegeti a Csallóközt

Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Csallóközt, megmérgezhetik Európa egyik legnagyobb föld alatti ivóvízkészletét, ha a pozsonyi kormány tovább halogatja a talajba szivárgó, hatalmas mennyiségű arzén, cián, mangán és más veszélyes anyag eltávolítását – verték félre a harangot a szlovákiai szakemberek.
„Peter Ziga környezetvédelmi miniszter szerint felmérték a helyzetet, keresik a megoldást az egyelőre csupán helyi jellegű probléma megoldására. A tárca és a kabinet nem tudatosítja, vagy pedig szándékosan bagatellizálja a helyzetet, holott elemzéseink szerint a talajvíz szennyezettsége már kilenc kilométernyi” – idézi a Denník N szlovák újság Alena Trancíkovának, a pozsonyi vízművek környezetvédelmi szakértőjének a megállapítását.

Tavaly a Novy cas újság oknyomozó riportja derített fényt arra, hogy ötven évvel ezelőtt, az akkori pozsonyi Dimitrov Vegyi Művek (CHZJD) illetékesei a közeli, Pozsonyvereknyei (Vrakuna) Kis-Dunának a mederelterelés miatt kiszáradt egyik ágába, hordókba zárva nagy mennyiségű nehézfémet és mérgező anyagokat helyeztek el, majd pedig az egészet elföldelték.

Évek múltán ezek egyre nagyobb mértékben szivárogni kezdtek, valószínűleg azért is, mert a bősi vízerőmű és a közeli felvízcsatorna üzembe helyezése után a múlt század kilencvenes éveitől a térségben megemelkedett a talajvíz szintje. A Dimitrov Vegyi Műveket a rendszerváltás után Andrej Babis szlovák milliárdos – jelenlegi cseh gazdasági miniszter és kormányalelnök – cége, az Agrofert privatizálta, és a nevét Istrochemre változtatta.

Az új tulajdonos arra hivatkozik, hogy a súlyos szennyezést nem ők okozták, ezért nincs semmi tennivalójuk. A pozsonyi tárcavezető elismerte, hogy az államnak kell cselekednie: „Két lehetséges megoldást mérlegelünk. Ha elhordanánk és biztonságos helyen ártalmatlanítanánk a szennyezett talajt és a szivárgó hordókat, a munkálatok legalább 18 hónapig tartanának, és több mint 110 millió eurót emésztenének fel. A másik változat jóval olcsóbb. Leszigetelnénk a szennyezett területet, hozzávetőleg 20 millió eurós költséggel, jórészt uniós forrás felhasználásával. Ez a kapszula egy évszázadig biztonságosan megvédné a területet a további szennyezéstől. Abban bízom, hogy ezalatt az elkövetkező nemzedékek sokkal korszerűbb és biztonságosabb megoldást találnak majd, esetleg még a termelésben másodlagosan hasznosíthatják majd ezeket az anyagokat” – közölte Peter Ziga.

Egyébként a magyarok által is lakott Pozsonyvereknyén, valamint már Pozsonypüspöki (Podunajské Biskupice) egy részében is az illetékes hatóság betiltotta a kertek locsolását kútvízből, amelyben néhány helyen akár Parkinson-kórt is okozó mérgező anyagokat mutattak ki.

Nagy Gyula, az egyik helyi lakos, a Novy cas munkatársainak elmondta, hogy a kútvízük kénes szagú, piszkos, ezért sokan abbahagyták a hobbikertészkedést is, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy a drága vezetékes vizet használják locsolásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.