Meghalt a hányatott sorsú J. Paul Getty III.

Elhunyt a hosszú ideje betegeskedő J. Paul Getty III., a néhai brit milliárdos unokája, akinek fülét kamaszkorában emberrablók vágták le, fiatalemberként pedig szélütés érte.

Halálhírét fia, Balthazar Getty erősítette meg. Mint közölte: apja 54 esztendős korában, szombaton hunyt el Londontól északnyugatra fekvő buckinghamshire-i birtokán, családja körében. Getty jó ideje súlyos beteg volt, de az nem derült ki a közleményből, mi okozta halálát.

Évtizedeket töltött kerekesszékben, ám kétgyerekes apaként és hat unoka nagyapjaként "sohasem hagyta, hogy ez visszatartsa a teljes élettől, sőt ő ösztönzött mindannyiunkat megmutatva, hogyan lehet talpra állni minden csapás után" - fogalmazott kedden a szóvivője által nyilvánosságra hozott közleményében Balthazar Getty.

Az 1956 novemberében született J. Paul Getty III. számára az olajmilliárdokból származó gondtalan fényűzés 16 évesen ért véget, amikor Olaszországban elrabolták. Hozzátartozóira azzal akartak nyomást gyakorolni fogvatartói, hogy füle egy részét levágták, és elküldték az Il Messaggero olasz napilapnak. A család azonban nem sietett fizetni, és a kamasz öt hónapot töltött rabságban, mielőtt átadták volna érte a 2,7 millió dolláros váltságdíjat.

Szabadulása után belevetette magát a drogok és a partik világába, a hatvanas-hetvenes években jól ismert tagja lett a hippikultúrának. A kábítószer és az alkohol azonban kikezdte egészségét.

Getty 1974-ben feleségül vette Gisella (más néven Martina) Zachert, tőle származik Balthazar fia. Felségének első házasságából már volt egy lánya, Anna.

A nyolcvanas évek elején Gettyt egy alkoholelvonó-kúra közben (más értesülések szerint kábítószer-túladagolás miatt) súlyos szélütés érte, ami miatt megbénult, elvesztette beszédkészségét és 24 órás felügyeletre szorult. Ezt követően ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, és lassan eltűnt a köztudatból.

J. Paul Getty a Getty Oil vállalattal szerezte hatmilliárd dolláros vagyonát, amely kora leggazdagabb emberévé tette. Emellett az ő nevéhez fűződik a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményének megteremtése is, amely a Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeum alapjául szolgált. Fia, John Paul Getty jr., csupán Nagy-Britanniában 200 millió dollárt adományozott a krikett támogatásától a rászoruló gyerekek megsegítéséig számos jótékony célra. Első házasságából származó fia orvosi ellátásának számláit azonban csak azt követően vállalta át, hogy volt felesége perrel fenyegette meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.